Connect with us

Kultura

“Čehovljeva soba” otvara Festival “Joakim Vujić”

Foto: Pixabay

U zaječarskom pozorištu je održana sednica Predsedništva zajednice profesionalnih pozorišta Srbije na kojoj je usvojen izveštaj selektora 59. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”.

Na ovom prestižnom festivalu učestvovaće sedam predstava.

„Čehovljeva soba“, sezona prva (devet malih priča), prema pričama Antona Pavloviča Čehova, režija Nikola Zavišić, Narodno pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović” Zaječar, koja će otvoriti festival.

Zatim, „Čudo u Šarganu“, „San o zavičaju Ivana Velisavljevića“, „Ona koja raspušta vojske“, „Mesec (dana) na selu“,  „4 ZIDA ili tragikomedija o karantinu Bojana Tasića“, „Terapija“, a u čast nagrađenih biće odigrana predstava „Uobraženi bolesnik“ Molijera.

U obrazloženuje selektora Gorana Ibrajtera se ističe da je nakon odgledanih 28 predstava 15 pozorišta, članova Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, prva konstatacija da je produkcija svedena gotovo na minimum.

Na sednici, kojom je predsedavao Spasoje Ž. Milovanović, predsednik Zajednice, izabran je i žiri 59. festivala profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” u čijem sastavu će biti: Miloš Latinović, Mladen Knežević i Milica Bajić Đurov.

Moderator okruglog stola biće Tanja Nježić, kritičari festivala: Jelena Popović i Igor Burić, a urednik biltena Biljana Glišić.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Otvorena izložba „Kolaži“ Momčila Mome Antonovića

Foto: Pixabay

Izložba „Kolaži“ umetnika Momčila Mome Antonovića otvorena je u Galeriji „Haos“ u Beogradu i trajaće do 19. oktobra.

Urednica programa te beogradske galerije Borka Božović otkrila je da se kolaži preminulog slikara Mome Antonovića premijerno predstavljaju domaćoj publici, da je reč o zanimljivim delima stvaranim u ciklusima, kao i da su kolaži na novoj izložbi bili naknadno dorađivani crtežima.

Božović je na otvaranju pročitala komentar istoričara umetnosti Nikole Šuice koji je istakao da su Antonovićevi kolaži likovno delo „kao razlomljena slika sveta, kao delići približenih predmeta, igra posebne civilizacijske vrste“.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu