Connect with us

Kultura

„Carski koncert” zajedno sa Korobejnikovim i Felcom u Filharmoniji

Foto: BGF

Šef-dirigent Gabrijel Felc predvodi Beogradsku filharmoniju, a kao solista nastupa pijanista Andrej Korobejnikov, u petak 26. maja od 20 sati na Kolarcu.

Na repertoaru je „car“ klavirskih koncerata, Betovenov Emperor, kao i kompozicije Berga i Mocarta.

Filharmonijska sezona posvećena svetskim metropolama stiže do Beča, centra muzičkog života Evrope. Program ovog koncerta spaja kompozitore čije je stvaralaštvo neodvojivo vezano za ovu muzičku prestonicu. Andrej Korobejnikov, jedinstveni pijanista sa unikatnim osećajem za klavir i tehničkim majstorstvom, neosporno je jedan od najspretnijih i najdarovitijih umova u klasičnoj muzici. Ne samo da broji u vodeće pijaniste današnjice, jedan je od najtraženijih i najneobičnijih umetničkih interpretatora našeg vremena. Pred filharmonijskom publikom, izvešće blistav Betovenov Peti koncert za klavir i orkestar, nazvan carski – Emperor, zbog zvoje trijumfalne atmosfere. Prva proba pijaniste sa orkesrom bila je prilika za druženje sa tinejdžerima za koje je dirigent Felc pripremio vodič kroz Betovenovo stvaralaštvo. Pored mladih iz beogradskih škola i gimnazija, specijalni gosti ovog posebnog časa muzičkog bili su i učenici iz Prokuplja, pobednici novogodišnjeg izazova Beogradske filharmonije.

Pored klavirskog remek dela u petak uveče na Kolarcu, na programu su Tri komada za orkestar Albana Berga, kao i Mocartova simfonija broj 29, koju je komponovao sa 18 godina. Koncert pod nazivom Beč realizovan je uz pomoć Erste banke i kompletno je rasprodat, zato će sto ulaznica za stajanje biti u prodaji sat vremena uoči nastupa, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Ovogodinji 19. KIDS FEST poručuje „Tu sam sa drugarima“

Foto: Promo

Tradicionalno na jesen počinje ugledni Dečiji filmski festival KIDS FEST koji slavi devetnaest godina postojanja!

U mnogim gradovima u Srbiji od 15. do 22. oktobra pod sloganom „TU SAM SA DRUGARIMA“ održaće se najpoznatiji dečiji filmski festival KIDS FEST uz čije kreiranje je tokom poslednjih devetnaest godina stasalo mnogo generacija.

Za neku novu, savremenu publiku osmišljen je još jedan festivalski repertoar koji će imati svojih 12 premijera kod nas, a čije su priče u skladu sa sloganom festivala i upućuje na važnost drugarstva i neophodnosti negovanja međusobnog razumevanja od najranijeg detinjstva.

Kao i prošlih godina i na 19. KIDS FEST-u zaživeče najnoviji animirani, igrani i dokumentarni naslovi svetskih kinematografija, pa osim norveških, britanskih, francuskih i kineskih na bioskopskom platnu naći će se i  dečiji filmovi iz regiona i okruženja, a pored premijera festival će reprizirati  i neke poslednje Diznijeve sinhronizovane filmove.

Nakon Sarajevo film festivala na 19. KIDS FEST-u premijerno će biti prikazan animirni film „Snovi jednog robota“ (Robot’s Dreams), španski crtani film zasnovan na grafičkoj noveli Sare Varon koji govori o prijateljstvu jednog psa i jednog robota. Animirani film snimljen prema istinitom događaju „Titina“ (Titina) o osvajanju Severnog pola i psu koji je bio neizostavni prijatelj ekspedicije takođe će premijerno biti prikazna na festivalu.

U repriznim terminima naći će se francuski igrani filma „Velika avantura mačke Ru“ o prijateljstvu jedne mačke i jedne devojčice, kao i Diznijev „Elemental“ o spoju nemogućeg, elemenata vode i vatre.

I ove godine domaćin 19. KIDS FEST-a biće „mts Dvorana“, dok će se u Beogradu dečiji filmski festival održati i u bioskopima: „Cineplexx Ušće Shopping Center“, „Cineplexx Delta City“, „Cineplexx BIG“ „Cineplexx BEO Shopping Center“, „Cine Grand BIG Rakovica“ i bioskop „Tuckwood“.

KIDS FEST održava se i u Novom Sadu u bioskopima „Arena Cineplex“ i „Cineplexx Pormenada“, dok se u Kragujevcu očekuje u bioskopu „Cineplexx Kragujevac Plaza“. U Nišu centri dešavanja festivala biće – „Vilin grad“, „Cine Grand Delta Planet Niš“ i „Cineplexx Niš“.

Podsetimo dečiji filmski festival „Kids Fest” je zabavna i edukativna manifestacija za decu, koja vraća decu tradicionalnim vrednostima gledanja filmova ispred bioskopskog platna.

Cilj festivala je da popularizuje filmsku umetnost ujedno utemeljujući neku novu filmsku publiku, potencijalne filmske radnike i stručnjake u budućnosti.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu