Connect with us

Kultura

Betoven maraton u nedelju: Evo šta treba da znate ako dolazite na Tvrđavu

Jedan od najvećih i najznačajnijih događaja ove godine u svetu klasične muzike, „Betoven maraton”, koji će biti održan u nedelju, 26. juna i koji podrazumeva veoma retku priliku da se sve simfonije izvedu u jednom danu, svoju kulminaciju doživeće na Petrovaradinskoj tvrđavi u 20 sati i 22 minuta, pod vedrim nebom, na bini kod novosadske Akademije umetnosti.  

Idejni tvorac ovog projekta i dirigent Gabrijel Felc, tokom gotovo celog dana dirigovaće dvema filharmonijama – Beogradskoj i Dortmundskoj, koje će najpre naizmenično izvesti osam simfonija u Gradskoj koncertnoj dvorani, dok će za izvođenje Devete simfonije i čuvene „Ode radosti” na Petrovaradinskoj tvrđavi predvoditi više od 200 muzičara: zajedno Beogradsku i Dortmundsku filharmoniju, Slovački filharmonijski hor i četvoro solista — Anu Maleša-Kutni, Mihaelu Zelinger, Jang Vo Kim i Robertu Bork.

„Deveta simfonija” na Tvrđavi – ulaz slobodan

Poslednji koncert na Petrovaradinskoj tvrđavi besplatan je, a ulaz za građanstvo biće sa strane Lovotursa. Kontrole će se nalaziti sa leve strane kada se prođe velika kapija, ka mestu gde će se nalaziti i bina. Zbog velikog interesovanja i ograničenog broja mesta, savetujemo posetiocima da dođu ranije, kako bi se izbegle gužve. Na koncertu će biti postavljeni i šankovi s osveženjem. Preporuka je da se koriste postojeća parking mesta u okolini Podgrađa i Lovotursa, s obzirom na to da će saobraćaj privremeno biti izmenjen od Preradovićeve ulice (od Lovotursa) i na putu ka Petrovaradinskoj tvrđavi. Privremeno se ograničava prolaz postojećom jednosmernom saobraćajnicom od gornjeg platoa do Kameničkog puta i ta veza se privremeno pretvara u dvosmernu uz kontrolu prolaza od strane organizatora.

Prvih osam simfonija u Gradskoj koncertnoj dvorani – ulaznice u Gigs Tix-u 

Pre besplatnog koncerta na Tvrđavi, Beogradska i Dortmundska filharmonija će, u okviru Betoven maratona, 26. juna od jutarnjih do večernjih sati, sa više pauza, u Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu naizmenično izvesti prvih osam simfonija. Ulaznice za prvi koncert u Gradskoj koncertnoj dvorani dostupne su u celokupnoj prodajnoj mreži Gigs Tix, dok su za preostala tri rasprodate.

 

10 časova – Simfonija br. 1 i Simfonija br. 2, Dortmundska filharmonija 

12.30 časova – Simfonija br. 3 i Simfonija br. 4, Beogradska filharmonija 

15 časova – Simfonija br. 5 i Simfonija br. 6, Dortmundska filharmonija 

17.30 časova – Simfonija br. 7 i Simfonija br. 8, Beogradska filharmonija 

 

„Betoven maraton” je jedan od najznačanijih projekata programskog luka „Tvrđava mira” Evropske prestonice kulture. „Tvrđava mira” bavi se promišljanjem i kritičkim sagledavanjem ratnih sukoba i njihovih posledica tragajući za kulturom mira i do 17. jula ugostiće više od 1500 umetnika kroz gotovo 150 programa.

Detaljan program, programsku knjigu i sve informacije u vezi s događajima Evropske prestonice kulture možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Filmovi

Svetska premijera filma “O novcu i sreći” u Lokarnu

Foto: Promo (Filmska kuća Baš Čelik)

Novi kratki animirani film “O novcu i sreći”, Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, imaće svetsku premijeru 12. avgusta 2022. godine na prestižnom filmskom festivalu u Lokarnu u Švajcarskoj.

Film “O novcu i sreći” se bavi aktuelnom temom ekonomije, kroz distopijski svet Hrčaka koji žive i vredno rade u Hrčkolendu, savršenoj državi sa savršenom ekonomijom u kojoj BDP konstantno raste, ne postoji nezaposlenost, a 100 odsto stanovništva izjašnjava se da je srećno.

Naravno, kao i svaki pokušaj nasilnog uređenja savršenog društva, svet Hrčaka ima i svoju mračnu stranu, koju postepeno otkrivamo tokom filma. Film traje 10 minuta i rađen je u zahtevnoj stop motion tehnici animacije, u kojoj su korišćene plastelinske lutke.

Film “O novcu i sreći“ producirala je filmska kuća Baš Čelik a koproducenti su Finta Film iz Slovenije i Bfilm iz Slovačke.

Film je podržan od strane Filmskog centra Srbije, Slovenačkog filmskog centar i Creative Europe Media, a distributer je MIYU iz Francuske.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu