Connect with us

Filmovi

Besplatna projekcija filmova studenata FDU

Foto: Pixabay

Katedra Montaže Fakulteta dramskih umetnosti organizuje besplatnu projekciju filmova studenata III i IV godine, od 19.30 u Sali 6 bioskopa Cineplexx u TC Ušće.

Ovo je tradicija koju smo započeli prethodne godine, kad smo obeležili 50 godina rada Katedre, u saradnji sa našim partnerima iz Cineplexx lanca bioskopa, koji su na taj način i pokrovitelji događaja, i sa kojima je dogovoreno da se partnerstvo nastavi i u budućnosti.Ove godine, predstavljamo pet reprezentativnih filmova studenata Montaže, koji su se po prvi put našli u ulozi kompletnih autora (kreatora priče i/ili scenarija, reditelja i montažera). Filmovi su realizovani u saradnji sa studentima drugih katedara našeg fakulteta“, navodi se u saopštenju Katedre Montaže FDU.

Može se reći da je nit koja povezuje ove filmove tema odrastanja, koja je obrađena na veoma različite načine. Od poetskog pristupa u filmu o dve sestre „Kao ti“, Nede Živanović, preko neobičnog prijateljstva mlade gotičarke i pokojnog pevača narodne muzike u filmu „Ljubavna pesma“, Vasilija Vujčića, do realističnog prikaza konkretnog trenutka odrastanja u „Zemlji čuda“ Mirka Pantelića, ili naučne fantastike smeštene u blisku budućnost u filmu „Ina“, Ane Lukač. Ovi filmovi su nastali kao ispitna vežba studenata III godine, a mentori su bili prof. Snežana Ivanović i doc. Stevan Filipović.

Na kraju publiku očekuje jedan od interaktivnih filmova koji rade studenti IV godine pod mentorstvom prof. Miodraga Medigovića, „Dijagnoza“, autora Damjana Paunkovića, inače dobitnika nagrade „Slavko Vorkapić“ za najboljeg studenta na Katedri montaže u 2022. godine, autora filma „Šapa“ koji je bio prikazivan na brojnim festivalima.

U četvrtak će gledaoci biti u prilici da pogledaju dva „toka“ priče ovog interaktivnog filma. Film će biti dostupan na online platformi, gde će gledaoci moći da sami isprobaju sve tokove i krajeve ove filmske priče.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

Regionalna premijera dokumentarca Igora Gala na Martovskom festivalu

Igor Galo / Foto: Duško Marušić Čiči

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, Martovski festival, biće održan od 28. marta do 2. aprila u Domu omladine Beograda i biće u znaku velikog jubileja, obeležavanja 70 godina od osnivanja.

U okviru revijalnog programa, 1. aprila od 17:00 u sali Amerikana DOB biće održana regionalna premijera filma „1991. Adio Jugo film, adio Jugo festival, adio Jugoslavija… vidimo se u sljedećem ratu“ (2023. / 92’ / Hrvatska).

Reč je o dugometražnom dokumentarnom ostvarenju za koje scenario, režiju i produkciju potpisuje Igor Galo, poznati glumac iz Hrvatske i sa prostora čitave nekadašnje Jugoslavije.

Dokumentarac o Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli, koji je prvenstveno okupljao kinematografije svih socijalističkih republika bivše Jugoslavije, do njenog tragičnog raspada. Istovremeno je i prikaz društveno-političkih okolnosti u kojim je osnovan. Svedočenjem glavnih aktera FJIF, od osnivača Marjana Rotara, do svih presudnih direktora festivala, filmskih radnika, glumaca, režisera, producenata, film istražuje kako je uopšte bio moguć festival takvog evropskog i svetskog značaja u vreme svog trajanja. Od osnivanja 1953. do nasilnog gašenja 1991. godine, festival odslikava rađanje socijalističke Jugoslavije, njen razvoj u društveno-političkom, kulturno-obrazovnom i privrednom smislu, kao i njen raspad, pa time i sopstveni nestanak, kao jedinstvene i neponovljive filmske manifestacije u svetskim razmjerima, kao što je to bila i Jugoslavija.

Ovo ostvarenje, nastalo u produkciji kuće UOFD Histria film Pula, montirao je Danilo Lola Ilić.

Film Igora Gala poslužiće kao povod za tribinu „Martovski festival – između jugoslovenske prošlosti i postjugoslovenske budućnosti“, koja je zakazana za 1. april od 19h u Domu omladine Beograda.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu