Connect with us

Kultura

Beogradska filharmonija Na dobrom putu

Foto: Marko Đoković

„Na dobrom putu“ – naziv je nove sezone Beogradske filharmonije 2022/23, a orkestar vodi na put oko sveta kroz 25 koncerata, praćen najbolјim internacionalnim solistima i dirigentima.

Svaki koncert nosi naziv nekog grada, a početak sezone virtuelnih koncretnih putovanja, prirodno počinje Beogradom i posvećen je voljenom Ivanu Tasovcu.

Program nove sezone su filharmonijskoj publici prezentovale su urednice programa Asja Radonjić i Danica Maksimović, kao i filharmoničari Tijana Milošević, Jovan Savić i Miljana Popović – Materni koji su otkrili svoje koncertne favorite.

Šetnja kroz različite meridijane

Filharmonija će na 25 koncerata od septembra 2022. do juna 2023, kroz 400 godina muzičke istorije,  ilustrovati različite gradove kao što su Berlin, Tokio, Los Anđeles, Barselonu, Tel Aviv, Lajpcig, Moskva, Budimpeštua, Prag, Varšava, Pariz, Helsinki, Rim, Hamburg, Havana, London, Peking, Buenos Ajres, Njujork, Istanbul, Bukurešt, Beč, Venecija i Sankt Peterburg.

Koncertna sezona “Na dobrom putu”, šetnjom kroz različite meridijane uvodi publiku u novih sto godina orkestra, a ujedno je poruka o putu Beogradske filharmonije u budućnost gde nju i publiku čeka nova zgrada.

“Pozivamo vas da u novoj sezoni 2022-2023 svi zajedno sa Beogradskom filharmonijom krenemo na put. Doduše, ne zaista fizički, avionom ili kolima, već vođeni notama.

25 koncerata – 25 gradova

Ilustrovaćemo 25 gradova, istorijski važnih i posebnih mesta. Od Budimpešte do Tokija, muzikom ćemo približiti bajkovite priče o nacionalnim tradicijama, ritualima, navikama, zatim, unakrsnim vezama među kulturama, ili svim već poznatim zavičajnim pričama o lјudskom postojanju”, rekao je šef-dirigent Gabrijel Felc koji je na programu “dobrog puta” radio zajedno sa muzičkim urednicama Beogradske filharmonije, Asjom Radonjić i Danicom Maksimović.

Pored šefa-dirigenta koji diriguje osam koncerta, “na dobrom putu” će uz Filharmoniju biti stalni gostujući dirigent Danijel Rajskin, Džon Akselrod, Hauard Grifits, Uroš Lajovic, Kristijan Mandeal, Pol Danijel, Mark Pjole, Markus Boš, Gerit Prisnic i veliki broj sjajnih solista. Tako će Beogradska filharmonija ponovo nastupiti sa Željkom Lučićem, Fazilom Sajem, konačno sa harmonikašicom Ksenijom Sidorovom i mnogim zvezdama svetske koncertne scene. Od domaćih solista će se u ovoj ulozi ponovo naći filharmoničari Tijana Milošević i fagotista Nenad Janković, zatim violončelista Nemanja Stanković i violinista Stanko Madić, a “na dobrom putu” će se slušati i muzika isidore Žebeljen i Aleksandra Sedlara.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Filmovi

Selekcije „Best of Europe”, „Europe 4 kids” i “Klasici na Trgu” u predfestivalskom programu 29. Festivala evropskog filma Palić

U ovogodišnjem predfestivalskom programu Festivala Evropskog filma Palić, od 2. do 8. jula u bioskopu Eurocinema u Subotici biće predstavljene selekcije „Best of Europe” i „Europe 4 kids”, dok će selekcija “Klasici na Trgu” trajati od 9. do 13. jula na subotičkom Trgu Slobode.

Predfestivalski program tradicionalno će otvoriti selekcija „Best of Europe“, koju čine evropski filmovi koji su obeležili prethodnu godinu. U ovoj selekciji naći će se sedam filmova iz Danske, Grčke, Francuske, Belgije i Rumunije. Na repertoaru će biti ostvarenja “Najgora osoba na svetu” reditelja Joakima Trira, “Božiji čovek” Jelene Popović, “Benedeta” Pola Ferhofena, “Titan” Žulije Dukurno, “Lepota različitosti” Bernarda Kampana, “Ljudska komedija” Gzavijea Đanolija i “Baksuzni seks ili luda pornografija” Radu Žudea. Projekcije su svakog dana od 2. do 8. jula u 21 čas.

Festival evropskog filma Palić, prateći savremene tokove u Evropi i osluškujući potrebe publike, prošle godine godine je uveo selekciju „Europe 4 kids”, u okviru koje će biti prikazano sedam filmova za decu iz Danske, Nemačke, Francuske, Austrije i Srbije. Publika će od 2. do 8. jula u 17h moći da pogleda filmove “Fabrika snova” reditelja Kima Hagen Jensena, “Pčelica Maja 3 – Zlatno jaje” Noela Klirija, “Vuk i lav” Žila De Mestra, “Škola magičnih životinja” Gregora Šniclera, “Čudovišta iz moje porodice 2” Holgera Tapea, “Jahač zmaja” Tomer Esheda, i “Leto kad sam naučila da letim” Radivoja Andrića.

U selekciji “Klasici na Trgu”, u ambijentu open air bioskopa na Trgu Slobode u Subotici, od 9. do 13. jula u 21h biće prikazani evropski filmovi iz prethodne decenije koji su već stekli kultni status među kritičarima i publikom. Posetioci će moći da pogledaju uzbudljiva ostvarenja iz Mađarske, Italije, Švedske, Francuske i Danske: “Beli bog” (režija: Kornel Mundruco), “Velika lepota” (Paolo Sorentino), “Turista” (Ruben Ostlund), “Šta smo bogu zgrešili” (Filip De Šoveron), i “Samo bog prašta” (Nikolas Vinding Refn).

Od 9. do 13.  jula od 17h u bioskopu Eurocinema publika će moći da pogleda i omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka.

Filmski festival Palić osnovan je 1992. godine i  od nekadašnjih malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljnog regionalnog festivala u teškim vremenima izolacije i prvih pokušaja povezivanja kinematografija tada zaraćenih zemalja izrastao je u važnu tačku na mapi evropskih filmskih festivala. Od 2003. postaje Festival evropskog filma Palić okrenuvši se promovisanju stvaralaštva evropskih autora a time i mesto okupljanja najvažnijih umetnika koji oblikuju kulturnu scenu Evrope. Festival su posetili, između ostalih, Nikita Mihalkov, Ken Louč, Roj Anderson, Ken Rasel, Brajan Koks, Teo Angelopulos, Kristi Puju, Jirži Mencl kao i najveća imena srpske i jugoslovenske kinematografije. FEF Palić je i dobitnik nagrade EFFE (u organizaciji Evropske asocijacije festivala) za najbolji evropski umetnički festival u 2017-18. godini.

Izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije koja ne pristaje na kompromise, Festival evropskog filma Palić želi da dokaže, u skladu sa vrednostima koje više od dve decenije aktivno promoviše, da svaki pokušaj emancipacije i obnavljanja kritičke svesti ima dubokog smisla.

Festival evropskog filma Palić podržali su Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA,    Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine, Grad Subotica, dugogodišnji sponzor festivala  Gorki List, i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu