Connect with us

Kultura

Belgrade Backstage Pass 036 – Marko Ristić

Muzički podkast „Belgrade Backstage Pass“ pod okriljem diskografske kuće Multimedia Music emituje se svakog petka u 18 sati.

Gost emisije je Marko Ristić… fotograf, nekadašnji radio voditelj, muzički novinar, urednik Nocturne i Hardwired magazina, oficijelni fotograf Goblina i menadžer benda Ritam nereda.

Sa Markom smo pričali o tome kada je i kako zavoleo radio i kako su izgledali njegovi počeci na Radiju Obrenovac… kako je otišao na televiziju i koliko mu je značilo to iskustvo sa kamerom…

Kako je „uleteo“ u Nocturne magazin i počeo da se bavi pisanim novinarstvom… sa kojim velikim svetskim bendovima je radio intervjue… o muzičkim recenzijama… o Hardwired magazinu i o tome kako funkcionišu mediji danas i koliko ima smisla održavati magazin orijentisan na rokenrol…

Kako je počeo da se bavi fotografijom… kako su nastali „Zamrznuti tonovi“… od koga je pozajmljivao aparat i kako je shvatio da je koncertna fotografija nešto čime želi da se bavi… kako je učio pravila kojih svaki fotograf treba da se drži da bi dobro radio svoj posao i koja su to pravila… šta je za njega najbitniji momenat i vodilja kada su koncertne fotografije u pitanju… kako posao koncertnog fotografa funkcioniše ovde a kako u inostranstvu… šta je bitno da zna, vidi i nauči svaki fotograf koji je angažovan kao oficijelni fotograf festivala… Koliko mu je značilo dugogodišnje iskustvo kao oficijelnog fotografa Goblina… koliko mu je oduvek bilo bitno da zaštiti svoje autorsko delo, koliko zakon štiti fotografa i kakva su njihova prava u Srbiji… o izložbama…

Kako je došlo do saradnje sa Ritmom Nereda… kako je uz njih naučio posao menadžera… koliko mu je taj bend posao a koliko porodica… o dinamici bekstejdža, prijateljstvima koja je stekao u tom prostoru, fanovima…

Kako mu je Goran Bare zagrizao objektiv… i zašto je ljubav najvažnija stvar na svetu….

Emisija se snima studiju za podkaste „Saniyawa“, a emituje se na Youtube-u.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Filmovi

Selekcije „Best of Europe”, „Europe 4 kids” i “Klasici na Trgu” u predfestivalskom programu 29. Festivala evropskog filma Palić

U ovogodišnjem predfestivalskom programu Festivala Evropskog filma Palić, od 2. do 8. jula u bioskopu Eurocinema u Subotici biće predstavljene selekcije „Best of Europe” i „Europe 4 kids”, dok će selekcija “Klasici na Trgu” trajati od 9. do 13. jula na subotičkom Trgu Slobode.

Predfestivalski program tradicionalno će otvoriti selekcija „Best of Europe“, koju čine evropski filmovi koji su obeležili prethodnu godinu. U ovoj selekciji naći će se sedam filmova iz Danske, Grčke, Francuske, Belgije i Rumunije. Na repertoaru će biti ostvarenja “Najgora osoba na svetu” reditelja Joakima Trira, “Božiji čovek” Jelene Popović, “Benedeta” Pola Ferhofena, “Titan” Žulije Dukurno, “Lepota različitosti” Bernarda Kampana, “Ljudska komedija” Gzavijea Đanolija i “Baksuzni seks ili luda pornografija” Radu Žudea. Projekcije su svakog dana od 2. do 8. jula u 21 čas.

Festival evropskog filma Palić, prateći savremene tokove u Evropi i osluškujući potrebe publike, prošle godine godine je uveo selekciju „Europe 4 kids”, u okviru koje će biti prikazano sedam filmova za decu iz Danske, Nemačke, Francuske, Austrije i Srbije. Publika će od 2. do 8. jula u 17h moći da pogleda filmove “Fabrika snova” reditelja Kima Hagen Jensena, “Pčelica Maja 3 – Zlatno jaje” Noela Klirija, “Vuk i lav” Žila De Mestra, “Škola magičnih životinja” Gregora Šniclera, “Čudovišta iz moje porodice 2” Holgera Tapea, “Jahač zmaja” Tomer Esheda, i “Leto kad sam naučila da letim” Radivoja Andrića.

U selekciji “Klasici na Trgu”, u ambijentu open air bioskopa na Trgu Slobode u Subotici, od 9. do 13. jula u 21h biće prikazani evropski filmovi iz prethodne decenije koji su već stekli kultni status među kritičarima i publikom. Posetioci će moći da pogledaju uzbudljiva ostvarenja iz Mađarske, Italije, Švedske, Francuske i Danske: “Beli bog” (režija: Kornel Mundruco), “Velika lepota” (Paolo Sorentino), “Turista” (Ruben Ostlund), “Šta smo bogu zgrešili” (Filip De Šoveron), i “Samo bog prašta” (Nikolas Vinding Refn).

Od 9. do 13.  jula od 17h u bioskopu Eurocinema publika će moći da pogleda i omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka.

Filmski festival Palić osnovan je 1992. godine i  od nekadašnjih malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljnog regionalnog festivala u teškim vremenima izolacije i prvih pokušaja povezivanja kinematografija tada zaraćenih zemalja izrastao je u važnu tačku na mapi evropskih filmskih festivala. Od 2003. postaje Festival evropskog filma Palić okrenuvši se promovisanju stvaralaštva evropskih autora a time i mesto okupljanja najvažnijih umetnika koji oblikuju kulturnu scenu Evrope. Festival su posetili, između ostalih, Nikita Mihalkov, Ken Louč, Roj Anderson, Ken Rasel, Brajan Koks, Teo Angelopulos, Kristi Puju, Jirži Mencl kao i najveća imena srpske i jugoslovenske kinematografije. FEF Palić je i dobitnik nagrade EFFE (u organizaciji Evropske asocijacije festivala) za najbolji evropski umetnički festival u 2017-18. godini.

Izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije koja ne pristaje na kompromise, Festival evropskog filma Palić želi da dokaže, u skladu sa vrednostima koje više od dve decenije aktivno promoviše, da svaki pokušaj emancipacije i obnavljanja kritičke svesti ima dubokog smisla.

Festival evropskog filma Palić podržali su Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA,    Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine, Grad Subotica, dugogodišnji sponzor festivala  Gorki List, i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu