Connect with us

Aktuelno

Belgija uvela obavezan karantin za majmunske boginje

Pixabay

Belgija je postala prva zemlja koja je uvela obavezni 21-dnevni karantin protiv majmunskih boginja – pošto 14 zemalja sada potvrđuje izbijanje virusne bolesti, a lekari upozoravaju na „značajan porast“ slučajeva u Velikoj Britaniji.

Oni koji se zaraze virusom koji izaziva majmunske boginje sada će morati da idu u samoizolaciju tri nedelje, saopštile su belgijske zdravstvene vlasti, nakon što su zabeležena tri slučaja u zemlji.

Sve infekcije, od kojih je prva zabeležena u petak, povezane su sa festivalom u lučkom gradu Antverpenu.

Lekari su upozorili da se Velika Britanija suočava sa „značajnim“ porastom infekcija i odgovor vlade je „kritičan“ u obuzdavanju njihovog širenja.

Dr Kler Djusnap, predsednica Britanskog udruženja za seksualno zdravlje i HIV, takođe je rekla da bi epidemija mogla da ima „masivan uticaj“ na pristup uslugama seksualnog zdravlja u Britaniji.

Sajid Džavid juče je otkrio da je još 11 Britanaca pozitivno na virus, čime je ukupan broj porastao na 20.

Od majmunskih boginja obolelo je i dete koje je trenutno u kritičnom stanju u londonskoj bolnici, dok je u Evropi zabeleženo još 100 infekcija.

„Naš odgovor je ovde zaista kritičan“, kaže doktor Djusnap.

„Biće još dijagnoza tokom sledeće nedelje. Koliko, teško je reći. Ono što me najviše brine je da ima infekcija širom Evrope, pa se to već proširilo, već kruži opštom populacijom. Doći do vrha kontakata svih tih ljudi je ogroman posao. Broj obolelih mogao da bude veći u naredne dve ili tri nedelje.“

Ona kaže da očekuje da će biti identifikovano još slučajeva širom Velike Britanije.

Od subote su prijavljena 92 potvrđena slučaja i 28 sumnjivih slučajeva majmunskih boginja iz 12 država članica koje nisu endemske za virus, saopštila je agencija UN, dodajući da će u narednim danima dati dalje smernice i preporuke zemljama o tome kako da ublaže posledice širenja majmunskih boginja.

Do danas niko nije umro od virusne bolesti.

„Ono što se čini da se sada dešava je da je virus ušao u populaciju preko intimnih odnosa i da se širi kao i polno prenosive infekcije, što je pojačalo njegov prenos širom sveta“, kaže profesor Dejvid Hejman, stručnjak za epidemiologiju zaraznih bolesti na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Aktuelno

Kompanija Wizz Air otkazala let iz RIM-a, Srpski turisti zarobljeni

Foto: Privatna Arhiva

U toku je prava drama na aeodromu u Rimu, gde je kompanija Wizz Air otkazala let iz Rima, posle nekoliko pomeranja istog. Da bude još veći problem sami će morati da snose troškove kako bi se vratili u zemlju , sutrašnjim letom Air Serbia.

Kako su nam se javili rodjaci i prijatelji zarobljenih turista, njima je ponudjeno da imkompanija pokrije troškove smeštaja jednu noć, ali da za povratak nisu našli rešenje, jer prema navodima kompanije Wizz Air, svi njihovi letovi su popunjeni.

Prema navodima naših sugradjaniki iz Beograda, koje su turistički posetile Rim, a koje se nalaze na aeodromu trenunto, očekuju odgovore i iz ambasade Srbije, kojoj sus se obratile po saznanju da nemaju predvidjeni  let ka Srbiji.

Znog letnje turističke sezone koja je počela, putnici često imaju haotične situacije, poput učestalih kašnjenja, otkazivanja letova, ali i sve učestalijeg gubljenja prtljaga.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu