Connect with us

Filmovi

„Avanture karikature“ premijerno na 70. Martovskom festivalu

Foto: Promo

Martovski festival – 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, biće održan od 28. marta do 2. aprila 2023. godine u Domu omladine Beograda.

U okviru revijalnog programa, 30. marta od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće održana svetska premijera animiranog filma „Avanture karikature“ po scenariju i u režiji naše istaknute filmske autorke i animatorke, Vere Vlajić.

Ako prihvatimo tumačenje da je „karikatura“ smešan opis ili crtež nekog lica ili događaja, a „avantura“ smeo i rizičan poduhvat, pustolovina; onda naziv filma pruža mnogo prostora za tumačenje zašto „Avanture karikature“. Interpretacijom istorijskih događaja od sredine XIX pa do početka XXI veka, jezikom animiranog filma, njegovom likovnom povezanošću sa karikaturom, ovaj film pridaje poseban značaj ličnostima koje su ostvarile autorske pečate i doprinele razvoju karikature kao umetnosti za srpsku kulturu. On uključuje i autore koji su preko 70 godina delili zajednički državni, ekonomski i kulturni prostor naroda u državi koja se zvala Jugoslavija.

Široka primena i popularnost karikature ima uporište u njenoj suštini, da kroz jedan crtež ili nekoliko crteža, neposredno tumači, određene ideje i situacije. Njena društvena angažovanost u interpretiranju aktuelnih događaja, ili prenošenje određenih filozofskih misli, na satiričan, parodičan, metaforičan, podrugljiv način, imala je uvek jedan cilj da nasmeje onog kome je upućena, a to je čitalac novina, bilo da su one dnevne ili periodične, ili časopisi specijalizovani za negovanje smeha i humora.

Crteži u filmu su bazirani na originalima karikatura Vere Vlajić i Miroslava Lj. Jelića, koji potpisuje i animaciju, lejaut i kompoziting slike. Montažerka je Jelena Đokić, onlajn montažer Nenad Popović, a kompozitor i dizajner zvuka Aleksandar Srebrić. Naratori u filmu „Avanture karikature“ su poznati dramski umetnici Gorica Popović i Milan Caci Mihailović, dok je saradnik na naratorskom tekstu bio Radivoje Lale Bojičić. Producenti ovog ostvarenja, koje je nastalo u koprodukciji kuća Movie Drum Beograd i Cinema Futura Skopje,  su Andrej Janevski i Ivan Unkovski.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

„20.000 vrsta pčela” u domaćim bioskopima

Foto: Five Stars Films Promo

Debitantski film baskijske autorke Estibalis Uresole Solaguren, „20.000 vrsta pčela”, nominovan za Nagradu „Goja” (španski ekvivalent Oskaru) u rekordnih 15 kategorija, od danas je na repertoaru domaćih bioskopa.

Članovi Španske filmske akademije nominovali su „20.000 vrsta pčela” (20,000 Species of Bees / 20.000 especies de abejas) za najbolji film, originalni scenario, reditelja debitanta, glavnu glumicu (Patrisija Lopes Arnais), sporednu glumicu (Ane Gabrain, Iciar Laskano), sporednog glumca (Marčelo Rubio), fotografiju, montažu, scenografiju, produkciju, šminku &frizuru, kostim i specijalne efekte.

Film je imao svetsku premijeru na Berlinskom festivalu, gde je devetogodišnja Sofija Otero nagrađena Srebrnim medvedom za najbolju glavnu ulogu, čime je postala najmlađi laureat u istoriji Berlinalea.

Sofijin lik Aitor/Lusija, sa majkom i ostalim članovima njene šire porodice, leto provodi u kući gde se gaje pčele, dolazeći do spoznaja koje će im svima zauvek promeniti živote. Dete traga za identitetom u ranoj fazi svog odrastanja, pitajući se zašto nije kao drugi, a majka joj pomaže da se izbori sa tim i sama uhvaćena u ambivalentnosti nasleđa koje je ponela od svojih roditelja.

– „20.000 vrsta pčela” je prozor u neki drugi svet, približava vam stvarnost koja nije vaša i nema nikakve druge namere sem da promeni način na koji posmatrate taj svoj svet ili, u najmanju ruku, da vas natera da taj način preispitate. Nije mi ideja da ulazim u rasprave niti da namećem bilo kakvu istinu. Bila bih zadovoljna i ako bih samo pokrenula razgovor, diskusiju, kako bismo bolje razumeli jedni druge – izjavila je Estibalis Uresola Solaguren, rediteljka i scenaristkinja filma, na konferenciji za medije u Berlinu.

Film je imao domaću premijeru na 19. Slobodnoj zoni, a u od 7. decembra je na repertoaru bioskopa DKC, Kolarac, UK Parobrod, Takvud, mts Dvorana, Cineplexx Ušće, KC Kruševac, KC Vrnjačka Banja i KC Leskovac, u Gornjem Milanovcu, Boljevcu i Subotici.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu