Povežite se sa nama

Kultura

Arsenal festom započela festivalska sezona u Srbiji

Objavljeno

on

Bajaga i Instruktori / Foto: Aleksandra Ignjatović

Juče je na prostoru Kneževog arsenala u Kragujevcu održano prvo veče Arsenal festa, prvog velikog festivala koji se u Srbiji održava od početka pandemije.

Nakon više od godinu i po dana pauze, napokon su stvoreni uslovi da se u Srbiji desi i po neki veliki festival, onakav na kakav je publika navikla. Ujedinjeni festivali Srbije radili su na tome da festivalski prostori postanu bezbedna mesta za sve one koji vole da muziku slušaju na ovaj način, i ako je sudeći po prvoj večeri prvog dešavanja ove godine, u tome su i uspeli.

Besplatna testiranja na više punktova u gradu

U Kragujevcu ste juče u toku celog dana na nekoliko punktova u gradu mogli da uradite besplatan test na covid čiji je negativan rezultat, pored potvrde o vakcinaciji, bio jedini uslov da uđete na festival. Organizatori kažu da nije bilo ni jednog negativnog rezultata prvog dana, a onima koji su sa strane posmatrali ova testiranja, deluje i da je sve bilo sasvim dobro organizovano i da problema nije bilo.

Uprkos očekivanjima da će prvo ovako veliko dešavanje biti drugačije i ne sasvim opušteno, prvo veče Arsenal festa dokazalo je upravo suprotno. Bilo je više nego vidljivo oduševljenje publike, organizatoa i muzičara, što su tu i što se koncertni život, makar za sada, vraća u nekakvu normalu.

Partibejkersi otvorili festival

Festival su na Glavnoj bini otvorili Partibrejkersi, zatim su na scenu izašli Bajaga i Instruktori koji su poručili da “ovo nije online koncert” i “zahvaljujući Arsenalu, publika je na festivalu”. Za kraj prve večeri, na Main stageu čuli smo zagrebačke Brkove koji su odali počast jednom od osnivača Arsenal festa Mikici Zdravkoviću, a čije je ime publika jednoglasno skandirala.

Bajaga i Instruktori / Foto: Aleksandra Ignjatović

Na Garden stage-u program je počeo uz Darkshines a nastavio se uz bendove Keni nije mrtav, Kruševac Geto, Bjesovi, KBO!, Obojeni Program, Funk Shui i Repetitor.

Na Explosive DJ stage-u nastupili su Goranche b2b Shoomadisco, Battric & Mivu, Runy i Vladimir Aćić.

Ceo prostor Kneževog arsenala vrveo je od ljudi, vidljivo dobro raspoloženih i očigledno željnih dobre zabave i dobrih i kvalitetnih koncerata. Od ljudi koji imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan test na covid. Uprkos brojnim negodovanjima na društvenim mrežama koja se odnose baš na ovaj uslov za ulazak na neki od festivala, očigledno je da je to mala cena koju treba da platimo da bi se koncertni život u Srbiji nastavio u normalnom smeru. I da bi, u krajnjoj liniji, postojao.

Večeras: Hladno pivo, Dubioza, Vranjković…

Večeras nas na Arenal festu očekuju Hladno Pivo, Dub Fx i Dubioza kolektiv na Glavnoj bini, Scordisci, Nikom ništa, Kika, Kendi, Klinac, Dram, Kolja, Svemirko i Nikola Vranjković na Garden Stage-u.

Organizatori očekuju večeras još veću posetu i mole fanove da testiranje brzim antigenskim testovima obave što ranije tokom dana.

Autor: Ljiljana Zdravković

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

Slovenački film „Ja sam Frenk“ u bioskopima

Objavljeno

on

Ja sam Frenk / Foto: Promo

Najnoviji film Metoda Peveca „Ja sam Frenk“ istražuje tenzije između starih i novih načina rada u nezavisnoj, postkomunističkoj Sloveniji, usredsređene na porodični spor oko nasleđa.

Slobodouman, ali emocionalno uznemiren Frenk (Janez Skof), još uvek idealista o sada odbačenoj socijalističkoj ideologiji, vraća se kući da pročita testament svog pokojnog oca. Njegov otac je bio lider u tranziciji zemlje ka slobodnom tržištu, ali Frenk sumnja da je novac od nasleđa možda zarađen nezakonitim poslovima. Frenkov brat, kapitalistički nastrojen Brane (Valter Dragan) veruje da ima puno pravo na nasledstvo. U međuvremenu, uspavani ljubavni trougao između dva brata i Braneove supruge Ines (Katarina Cas) ponovo dolazi u prvi plan.

Ja sam Frenk / Foto: Promo

Ulogu u filmu ima čuveni jugoslovenski glumac Radko Polič koga domaća publika pamti kao strogog kapetana Ditriha koga zavodi pevačica Balkan ekspresa Lili.

„Scenario za film „Ja sam Frenk“ nastao je zbog Frenka. Iako je on samo izmišljeni junak, jednog dana je skoro bukvalno pokucao na moja vrata. Pratio ga je vonj alkohola i krčmarske priče. Počeo je govoriti o svom bratu, o ocu, o svojoj ljubavi, o muzici i opet o sebi. Zaveo me, verovao sam mu i zapisao njegove priče“, o filmu je rekao reditelj Metod Pevec.

Ja sam Frenk / Foto: Promo

Film „Ja sam Frenk“ možete pogledati u biokopima:  Kombank Dvorana, Cine Grand Rakovica, Cinpelexx Ušće, Tuckwood Beograd, Vilin Grad Niš, Cine Grand Delta planet Niš, Kulturni centra Novi Sad, kao i u bioskopima na Paliću, u Požarevcu, Kovinu i Lazarevcu.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • lager

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu