Connect with us

Kultura

Antropologu Bojanu Jovanoviću nagrada „Teodor Pavlović“

Foto: Pixabay

Nagrada „Teodor Pavlović“ za životno delo dodeljena je  antropologu Bojanu Jovanoviću, dok je istoimena nagrada za najbolju knjigu pripala pesniku Nenadu Šaponji za knjigu „Psihologija gravitacije“ u izdanju „Prometeja“ iz Novog Sada.

O nagradi je odlučivao tročlani žiri: profesor emeritus dr Sava Damjanović, profesor dr Srđan Šljukić i Radovan Vlahović. Nagrade će im biti uručene 29. septembra u 19 časova u Banatskom kulturnom centru u okviru svečanog otvaranja manifestacije „Dani Teodora Pavlovića“. Ovu manifestaciju u čast kulturnog pregaoca, prvog sekretara Matice srpske i osnivača njene Galerije, rođenog u Novom Miloševu, nekadašnjem Karlovu, organizuje Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada i pod pokroviteljstvom opštine Bečej. Dani posvećeni Teodoru Pavloviću biće održani po 24. put od 29. septembra do 1. oktobra.

Nagrada „Teodor Pavlović“ za životno delo na predlog Izdavačke kuće Pravoslavna reč iz Novog Sada dodeljena je Bojanu Jovanoviću, antropologu i naučnom savetniku koji je i književnik i sineasta.  Jovanović je u rodnom Nišu završio gimnaziju i Tehnički fakultet, a na grupi za etnologiju Filozofskog fakulteta diplomirao je 1975. godine. Na ovom fakultetu je magistrirao i doktorirao 1988. godine sa radom „Magija u obredima prelaza u Srba“.

U obrazloženju za nagradu navodi se da je od 1993. godine radio u Balkanološkom institutu SANU gde je dobio zvanje naučnog savetnika. „Javni nastupi i tekstovi u svim važnijim listovima, između ostalog i u „Politici“ i časopisima obeležavaju njegovo višedecenijskog prisustvo u našoj kulturi. Učestvovao je i ima zapažena izlaganja na nacionalnim i međunarodnim naučnim simpozijumima, a i sam je organizovao više naučnih skupova. Redaktor je Srpske enciklopedije za oblast etnologije i antropologije koju izdaje Matica srpska, Srpska akademija nauka i umetnosti i Zavod za udžbenike. Osim naučne, Jovanović se bavi i književnim i filmskim stvaralaštvom, objavivši dvanaest zbirki poezije i snimivši preko četrdeset alternativnih filmova – navedeno je u obrazloženju za nagradu.  Objavljene su mu knjige „Magija srpskih obreda“, „Srpska knjiga mrtvih“, „Tajna lapota – tradicionalni i naučni mit o ubijanju starih“, „Duh paganskog nasleđa“, „Karakter kao sudbina“, „Klopka za dušu“, „Govor pećinskih senki“, „Anahronike“ u tri toma, „AGresija i kultura“, samo su neki naslovi od njegovih 28 autorskih knjiga, 12 priređenih i preko 200 naslova u periodici, zbornicima i posebnim izdanjima.

Izdavačka kuća Pravoslavna reč je u predlogu za nagradu Bojanu Jovanoviću navela da je on autor značajnog i obimnog naučnog opusa posvećenog etnološkom i antropološkom istraživanju naše tradicionalne i savremene kulture. „Njegovo delo odlikuju rezultati ostvareni dubinskim analizama kulturnih slojeva i nastojanje da se komplementarnim znanjem osvetle bitne pojave u srpskoj tradicionalnoj i savremenoj kulturi“. Konstatuje se da su njegove knjige kao i brojni ogledi studije i članci obeležili savremenu domaću etnologiju i antropologiju  i doprineli boljem razumevanju naše tradicije i savremenih kulturnih pojava.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Muzički performans „Zarđali orkestar“ u Fabrici

Foto: Promo

„Zarđali orkestar“, projekat novosadskog vajara i profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Nikole Macure, biće predstavljen u SKCNS Fabrici, u petak 15. decembra u 19 časova.

U pitanju je muzički performans koji traje 40 minuta i tokom koga će publika moći da čuje kako zvuči muziciranje na četiri zvučna objekta, koja su nastala redizajniranjem vojnih rekvizita kao što su puške, šlemovi, ručni raketni bacači… u objekte koji proizvode zvuk.

Na ovim objektima sviraće muzičarke i muzičari: Milica Svirac, Gabi Benak, Nikola Macura i Lav Kovač, kao i gosti iznenađenja. Oni će u toku performansa odsvirati kompozicije Ninete Avramović, Ljubomira Nikolića, organizovanu improvizaciju i jednu obradu.

Nikolа Macura već dugo se bavi instalacijom i angažovanom umetnošću, a ovi predmeti nastali su kao deo projekta „Iz buke u zvuk“. U pitanju je plod dugog istraživanja, koje se bavi destrukcijom i agresijom kojima smo okruženi. Kroz taj projekat on redizajnira vojne objekte u zvučne objekte i time redizajnira i njihovu simboliku.

Kao prateći program, u sredu 13. decembra u SKCNS Fabrici biće otvorena izložba ovih specifičnih instrumenata. Izložba će biti otvorena u 20 časova, a dan nakon toga, u četvrtak, 14. decembra od 18 časova organizovan je i razgovor o ovom projektu i umetničkom poduhvatu u kom će pored autora „Zarđalog orkestra“ Nikole Macure, učestvovati i Bojana Dinić  i  Miloš  Miladinov.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu