Connect with us

Kultura

Američke zvezde uvod u 18. Festival igre

FOTO: Pixabay

Kao uvertira u 18. Beogradski festival igre, koji se zvanično otvara 23. marta, ovog vikenda u Novi Sad i Beograd konačno stiže, posle godinu dana iščekivanja, Njujork siti balet.

Ova prestižna američka trupa prošle godine bila je takoreći na granicama Srbije, posle nastupa u Budimpešti kad je pandemija virusa korona dramatično zaustavila njeno gostovanje na prošlom 17. BFI.

Ove godine Njujork siti balet u Budimpešti nastupa posle predstava u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu u subotu i beogradskom JDP-u u nedelju, prenosi Danas.

„Veče zvezda“ naziv je programa u kome će prvaci i solisti ove trupe izvesti osam komada u koreografiji velikih majstora: Džeroma Robinsa, Žorža Balanšina, Kristofera Vildona, Johana Koborga, a na muziku Astora Pjacole, Majkla Džeksona, Petra Iljiča Čajkovskog, Arva Parta, Henrika Vijenvskog.

Zaboravimo na virus, bar na jedno veče! U pozorištu uživajmo u igri, uživajmo u inspiraciji, uživajmo u lepoti i u muzici. Žao nam je što to nismo uspeli prošle godine, ali smo uzbuđeni zbog toga što ćemo ove godine doći sa fenomenalnim igračima iz Njujork siti baleta i Američkog baletskog teatra da prikažemo jednu sasvim posebnu predstavu. Pripremili smo program kao meni u dobrom restoranu: ima za svakoga po nešto. Radi se o velikim umetnicima i ovo je veliki posao. Potrebno je okupiti te talente i reći: „Hajdemo u Srbiju i potrudimo se da im pomognemo u stvaranju magije!“ Najvažnije je da publika uživa u našem nastupu i da igrači uživaju na sceni – poručio je prvak Njujork siti baleta Danijel Ulbriht.

Povodom prvog gostovanja Njujork siti baleta u Srbiji, Ulbriht je naglasio da je ovu trupu velika čast nastup na BFI, gde će pre svega predstavljati Ameriku.

(Danas)

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Izložba „Odlomci“ na Cvetnom trgu

Foto: Promo

Izložba „Odlomci“  Miloša Tomića biće otvorena u Paviljonu na Cvetnom trgu (ugao Njegoševe i ulice Kralja Milana) od 3. do 11. oktobra.

Kustoskinja izložbe je Marija Radoš.

Miloš je zaljubljenik u predmete. U svet predmeta u limbu između života i apsoluta, očišćen od ljudi i funkcija koje emanira posredno kroz pohabanost i rabljenost. Svi ti predmeti koje pronalazi, transformisani njegovom pažnjom i imaginacijom postaju grandiozni i neretko zaslužuju kolekcije, kakvih je Miloš prikupio dosta. Ti predmeti su „lepi” i imaju posebne i nezamenljive, samim tim i herojske uloge u aktivnostima malih života.

ODLOMCI koje ovom prilikom izlaže u staklenoj kućici na Cvetnom trgu su komadi plastičnih lavora i posuda koje je nalazio na obalama reka Dunava i Save, po napuštenim fabrikama, divljim deponijama, buvljacima kad se prodavci pokupe. To je otpad, ruglo savremene civilizacije i opasnost za sredinu i život, ali negativna konotacija staje u trenutku kada Miloš u svom pasioniranom lovu po mulju i prašini ugleda obojeni komad plastike. Miloš ne koristi polje umetnosti da bi poslao poruku i mobilisao pažnju, on propušta sadržaje kroz dublje slojeve svoje ličnosti i time ih menja.

S obzirom na to da su mu prioritetni lični angažman, interakcija i otvorenost za ljude, situacije i predmete, a da su „čuda” koja nalazi i stvara svakodnevna, mašta o svojoj vitrini u gradu u kojoj bi stalno menjao postavke. Kao što je upetljana veza njegove umetnosti i svakodnevice, tako bi i ta vitrina bila prikladna kao deo gradskog ambijenta, protočna, promenljiva, direktna, lako manipulisana, podložna nekontrolisanim intervencijama i reakcijama prolaznika. Zbog svega toga se ovo izlaganje segmenta njegovog rada i aktivnosti u ogranizaciji KCB-a i dešava van likovne galerije u ovom gradskom prostoru, koji ima svoju logiku i istoriju, ali i transparentnost – da samo postoji u dinamici grada.

Zbog toga neće biti ni klasičnog otvaranja izložbe na kojima je uglavnom uštogljena atmosfera već će tokom trajanja izložbe publika biti pozivana na druženja, kreativne seanse i razmene sa umetnikom.

Vizuelni dobošar koji će sredstvima stripa i minimalističke animacije praviti buku oko izložbe, za i protiv nje: Miloš Ćosović Desko

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu