Connect with us

Književnost

Agora objavila dve knjige nobelovke Alis Manro

Foto: Pixabay

Izdavačka kuća Agora je objavila prozne knjige kanadske nobelovke Alis Manro: „Šta umišljaš ko si ti“, u prevodu Predraga Šaponje, i „Znaci ljubavi“, čiji je prevodilac Anđelka Cvijić.

„Šta umišljaš ko si ti“ (1978) prati ključne životne trenutke glavne junakinje Rouz, kroz deset povezanih priča, u kontekstu ratne oskudice, posleratnog prosperiteta i dva velika kulturna pokreta: modernizma pedesetih i bujanja kontrakulture u naredne dve decenije, podsetila je Agora.

Kako je navedeno, u „Znacima ljubavi“ Manro istražuje iskustva najintimnijih momenata preobražaja, „kada je život već oblikovan, momenata u kojima se shvataju teret, moć i priroda ljubavi“.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

„Medveđi zagrljaj“ Milka Štimca u prodaji

Milutin Novković, nekadašnji broker Beogradske berze dospeo je među partizane nakon što je odlučio da pobegne sa robije, na kojoj se našao zbog berzanskih manipulacija.

Ratne nedaće podnosio je stoički jer se nadao da će ispraviti dve najveće greške u pređašnjem životu, odnosno da će dobiti priliku da spere ljagu sa svog imena i da ponovo osvoji ženu koju je voleo.

Na tom putu naići će na prepreke – pored bremena ratnog iskustva, moraće da se suoči i sa jednim od svedoka njegovih poslovnih prevara, kao i sa oficirom koji mu je nadređen. Pored toga, suočiće se i sa saznanjem da je na mestu njegove nekadašnje ljubavi ostala samo praznina.

Tamo gde je Milutinova priča počela – u kabinetu na Terazijama – za vreme samo jednog poslepodneva, klupko njegovog života će se razmrsiti, te će čitalac knjige Medveđi zagrljaj svedočiti razrešenju sudbine u kojoj junak nije uspeo da sačuva sebe u iščašenom svetu.

Milko Štimac je pisac i konsultant za organizaciju tržišta kapitala. Objavio je roman Poljubac miholjskog leta, čija radnja prethodi romanu Medveđi zagrljaj. Napisao je i nekoliko dramskih tekstova, od kojih su izvedeni Menica bez pokrića i  Pet lakih berzanskih komada. Osim tržištem kapitala, bavio se temama političke ekonomije i ekonomske istorije, u knjigama Akcionarstvo i demokratija, Biti, imati, glasati i Razvoj finansijske pismenosti. Univerzitetski udžbenik Berzansko poslovanje, u kojem je jedan od autora, doživeo je brojna izdanja.

Njegovo delo Medveđi zagrljaj potražite na sajtu vulkani.rs ili u omiljenoj knjižari Vulkan.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu