Koliko šećera možemo da jedemo tokom leta?
Objavljeno 18/08/2025
0
63 Views

Leto donosi pregršt slatkih izazova – od kuglica sladoleda na plaži do ohlađenih voćnih kolača i sokova koji nas mame iz frižidera.
I dok je prirodno posegnuti za slatkišima tokom vrelih dana, postavlja se pitanje: koliko je zapravo previše?
Visoke temperature već opterećuju naš organizam. Ako tome dodamo veće količine šećera, rizikujemo:
Nutricionisti preporučuju da odrasli konzumiraju najviše 25 grama dodatog šećera dnevno (što je otprilike jedna puna kašika), dok bi deca trebalo da konzumiraju manje.
Leti često nismo ni svesni koliko šećera konzumiramo, jer se on ne nalazi samo u kolačima i čokoladi. Evo nekih tipičnih letnjih „krivaca“:
Ne nužno.
Leto je savršeno vreme da se zasladimo na zdraviji način:
Sveže sezonsko voće – lubenica, breskve, borovnice i smokve su prirodno slatke i pune vode.
Domaći ledeni deserti – smrznuti jogurt sa voćem, čia puding sa bademovim mlekom, hladni čajevi bez šećera.
Crna čokolada – u malim količinama može zadovoljiti želju za slatkišima bez prekomernog unosa šećera.
Nema potrebe za strogim zabranama – važno je biti svestan šta jedemo i ne koristiti slatkiše kao način da pobedimo vrućinu ili dosadu.
Umesto toga možemo da se rashladimo konzumiranjem vode, da se krećemo, a kada poželimo nešto slatko – treba da biramo mudro.
Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.