Ovih 8 namirnica potpomaže sagorevanje masti i doprinosi zdravlju creva

Ubrzavanje sagorevanja masti i održavanje zdravlja creva idu „ruku pod ruku“, a jedan od najboljih načina da se podrži i jedno i drugo je konzumiranje hrane bogate vlaknima
Namirnice bogate vlaknima pomažu u regulisanju varenja, održavanju uravnoteženog mikrobioma creva i produžavaju osećaj sitosti, što smanjuje želju za grickanjem i podržava gubitak težine.
Stručnjaci kompanije She Finds otkrili su najbolju hranu bogatu vlaknima koja vam može pomoći da izgubite višak masti i poboljšate zdravlje creva. Najbolje bi bilo da ih konzumirate svaki dan ili bar nekoliko puta nedeljno, da bi imale efekat.
Ovas
Ovas je bogata brojnim blagodetima, posebno za varenje. Dijetetičar Akanksha Kulkarni naglašava važnost ovsa u povećanju osećaja sitosti i stabilizaciji nivoa šećera u krvi, posebno kod ljudi starijih od 40 godina, koji mogu biti izloženi većem riziku od insulinske rezistencije.
Beta-glukan, protein prisutan u ovasu, formira supstancu nalik gelu u crevima, usporavajući varenje i osiguravajući duži osećaj sitosti, objašnjava on za She Finds.
Pored toga, ovas deluje kao prebiotik, hrani dobre bakterije u crevima i poboljšava apsorpciju hranljivih materija, što je ključno za zdravlje probave. Dodavanje ovsa u vašu svakodnevnu ishranu je jednostavno i raznovrsno, može se konzumirati kao ovsena kaša, dodati u smutije ili koristiti za pečenje.
Čia semenke
Čia semenke su još jedna nutritivna bomba bogata vlaknima.
Sadrže 10 grama vlakana u samo dve supene kašike, što ih čini odličnim izvorom rastvorljivih vlakana, ističe dijetetičar. Kada se pomešaju sa vodom, čia semenke stvaraju supstancu nalik gelu koja ne samo da pomaže u kontroli apetita, već i reguliše varenje, sprečavajući uobičajene probleme sa varenjem povezane sa starenjem.
Pored toga, omega-3 masne kiseline u čia semenkama imaju antiinflamatorne efekte, doprinoseći zdravlju creva. Dijetetičar predlaže dodavanje čia semenki u jogurt, salate ili pravljenje čia pudinga kako biste uživali u njihovim prednostima bez kompromisa po ukusu.
Sočivo
Sočivo je odlično za varenje i zdravlje srca.
Bogatstvo rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana čini sočivo odličnim saveznikom za probavni sistem, dodaje dijetetičar. Rastvorljiva vlakna u sočivu pomažu u kontroli apetita i održavanju zdrave telesne težine, dok nerastvorljiva vlakna podstiču redovno varenje i sprečavaju zatvor.
Visok sadržaj vlakana u ovom biljnom proteinu može doprineti snižavanju holesterola, što je važno za osobe starije od 40 godina koje mogu biti izložene većem riziku od kardiovaskularnih bolesti. Sočivo se lako može uključiti u ishranu kroz supe, čorbe, salate ili kao deo vegetarijanskih pljeskavica.
Banane
Banane su odličan izvor dugotrajne energije i jedna su od najboljih vlaknastih ugljenih hidrata za brži metabolizam i smanjenje nadimanja. Uobičajena je zabluda da su banane loše za vaše zdravlje zbog visokog sadržaja kalorija, ali one zapravo pružaju dugotrajniji osećaj sitosti od mnogih drugih voća, što ih čini odličnim dodatkom vašoj ishrani za mršavljenje.
Nutricionista Klara Loson objašnjava: „Postoji snažna veza između visokog unosa vlakana i niže telesne mase, jer telu treba duže da svari vlakna. To znači da osećaj sitosti duže traje, smanjujući potrebu za nezdravim grickalicama“.
Zelene, nezrele banane su posebno korisne za mršavljenje jer sadrže otporan skrob, vrstu ugljenih hidrata koji je teško svarljiv. Loson preporučuje konzumiranje dve banane uz doručak nakon dve čaše vode za maksimalnu korist.
Cvekla
Cvekla je još jedna hrana bogata vlaknima koja može pomoći u smanjenju telesne masti. Ovo korenasto povrće sadrži 3,4 grama vlakana, što pomaže u ublažavanju tegoba u varenju i pomaže u gubitku težine.
Cvekla je bogata vlaknima i sadrži betain, enzim koji pomaže varenju, kaže dijetetičar Dana Elis Hanes.
Takođe, cvekla doprinosi hidrataciji, što je posebno važno jer sa godinama često pijemo manje tečnosti.
Hrana bogata vlaknima, poput svežeg povrća, celih žitarica i voća, sadrži vlagu koja pomaže varenju, dodaje Hunnes.
Ječam
Ječam je žitarica bogata vlaknima koja pruža brojne zdravstvene prednosti. Njegova kombinacija rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana doprinosi zdravlju varenja, snižava nivo holesterola i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Pored toga, ječmena vlakna stabilizuju nivo šećera u krvi, podržavajući opšte zdravlje.
Avokado
Avokado je jedan od najzdravijih izvora masti na svetu, kaže dijetetičar Džesi Feder. Pored toga što je bogat mononezasićenim mastima, sadrži i obilje vlakana, vitamina B, C, E i K, folata, kalijuma, magnezijuma i antioksidanata.
Zahvaljujući visokom sadržaju zdravih masti, avokado podržava zdravlje mozga i optimalan nivo holesterola, što je ključno za zdravlje srca. Pored toga, vlakna u avokadu poboljšavaju apsorpciju hranljivih materija i doprinose opštem zdravlju varenja.
Artičoke
Ne potcenjujte moć artičoka. Prema Alani Kejt Derik, treneru sportske ishrane, artičoke su pravi saveznik u smanjenju nadimanja, sa oko 10 grama vlakana po artičoki srednje veličine.
Specifična vrsta vlakana koju artičoka sadrži hrani dobre bakterije u crevima, poboljšavajući varenje. Derik preporučuje pečenje na roštilju ili konzumiranje listova kuvanih sa sosom na bazi jogurta za ukusan i zdrav obrok.