Šta i zbog čega ne bi trebalo jesti i piti na prazan stomak?
Veoma je važno da se obrati pažnja na to šta se jede odmah ujutro, jer je telo bilo u postu tokom noći i potrebna mu je odgovarajuća energija da pokrene metabolizam i snaga za predstojeći dan.
Pojedine namirnice i napici mogu loše da utiču na prazan stomak, naročito kod osoba koje imaju osetljiv probavni sistem, jer mogu da izazovu stomačne probleme, nadutost ili nelagodnost.
Na primer, kiseli proizvodi mogu da iritiraju sluzokožu želuca i da izazovu kiselost kada se jedu na prazan stomak.
S druge strane, jedenje uravnoteženog doručka koji uključuje proteine, zdrave masti i vlakna može da pomogne u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, poboljšanju fokusa i koncentracije, kao i pružanju dugotrajne energije tokom jutra. Evo nekoliko namirnica i napitaka koje treba da se izbegavaju na prazan stomak.
Kafa
Savetuje se izbegavanje ispijanja kafe odmah nakon buđenja. Kafa, naročito jaka crna kafa, može da bude teška za prazan stomak. To je zato što kofein u kafi (i sama kafa) podstiče oslobađanje gastrina – hormona koji luči želudačnu kiselinu. Ovaj efekat može da dovede do simptoma refluksa, kao što su nadutost, mučnina i vraćanje hrane u jednjak.
Kofein takođe otvara donji ezofagealni sfinkter (LES), mišićni ventil između jednjaka i želuca. Ovo može da uzrokuje da sadržaj želuca (uključujući želudačnu kiselinu) putuje nazad u jednjak, što dodatno doprinosi refluksu“, kaže dr Robin Čutkan i dodaje da kofein može imati ove efekte bilo da je stomak prazan ili pun, ali su nuspojave iritantnije ukoliko osoba ništa nije jela.
Da bi se izbegli problemi sa stomakom, preporučuje se mala užina bogata proteinima ili zdravim mastima pre nego što se popije kafa. Na primer, to mogu da budu kuvana jaja ili čak kašičica punomasnog kokosovog mleka u kafi. To će olakšati želucu da podnese kafu i da smanji neprijatne nuspojave.
Začinjena hrana
Pretpostavka da začinjena hrana može iritirati sluzokožu želuca zavisi od toga da li je osoba navikla da jede ovu hranu. Dakle, ako obično ona nije omiljeni izbor, na prazan stomak može da izazove probavne smetnje.
Većina začinjene hrane sadrži hemikaliju zvanu kapsaicin, koja se vezuje za receptore u probavnom traktu. To tera telo da misli da je nešto štetno ušlo u probavni sistem, što izaziva povećanu proizvodnju sluzi i ubrzava probavu kako bi eliminisalo ovu supstancu. To može da izazove prekomerno kretanje creva, uznemiren stomak, dijareju, hitnu potrebu za defekacijom, kaže gastroenterolog dr Majkl Sčopis.
Ako ovo zvuči poznato, predlaže se postepeno uvođenje začinjene hrane u ishranu. U međuvremenu, trebalo bi da se izbegava jedenje takve hrane na prazan stomak, dok se probavni sistem ne navikne na začinjenost.
Slatka hrana
Iako je primamljivo da se započne dan desertom, najbolje je da se slatkiši ostave za kasnije.
Jedenje slatke hrane na prazan stomak može da dovede do bržeg porasta insulina i nivoa šećera u krvi, što često rezultira padom ubrzo nakon toga. Da biste to sprečili, prvo jedite hranu bogatu vlaknima. Vlakna će usporiti apsorpciju šećera, čime će da podrže sporiji porast šećera u krvi, napominje dr Čutkan i dodaje da slatka hrana može takođe da izazove dijareju ako se jede na prazan stomak.
To se dešava kada se elektroliti i tečnost povuku iz krvotoka u probavni sistem, što je pokušaj probavnog trakta da izjednači visoku koncentraciju šećera. Rezultat su labave i vodene stolice, što može da bude veoma neprijatno.
Čajevi sa kofeinom
Kofein nije najbolji izbor za prazan stomak. Može da iritira sluzokožu želuca i poveća proizvodnju želudačne kiseline, što dovodi do simptoma refluksa, napominje dr Sčopis. Kao rezultat toga, čajevi sa kofeinom mogu potencijalno da izazovu probavne smetnje, pa je preporučljivo da se pojede užina pre nego što se skuva šolja čaja.
Najčešći krivac je crni čaj, jer obično sadrži više kofeina od drugih vrsta. Zeleni čaj, koji sadrži nešto manje kofeina, takođe može da izazove simptome probavnih smetnji, ali u manjoj meri. Što se tiče biljnog čaja, dokle god nije bez kofeina, verovatno neće da ometa prazan stomak.
Jogurt
Zahvaljujući visokom sadržaju probiotika i mlečne kiseline, jogurt je odličan za creva. Međutim, pojedine osobe su osetljive na mlečnu kiselinu.
U tom slučaju, pijenje jogurta na prazan stomak može da poveća proizvodnju želudačne kiseline, izazivajući iritantne probavne simptome. Ovo takođe može da uništi neke od korisnih probiotika koji se nalaze u jogurtu. Bolje je da se pije jogurt kada stomak nije prazan, kako bi mlečna kiselina mogla da se upije i ne uništi te korisne sastojke, kaže dr Sčopis za „Real Simple“.
Gazirani napici
Gazirani napici mogu da izazovu neprijatne simptome probavnog sistema, poput podrigivanja i nadutosti, naročito kada je stomak prazan.
Mehurići ugljen-dioksida iz gaziranih napitaka mogu da stvore veliki pritisak u stomaku, što izaziva nelagodnost i podrigivanje. Gazirana pića takođe mogu da uzrokuju da se donji ezofagealni sfinkter otvori, što dovodi do simptoma refluksa, objašnjava dr Čutkan.
Još jedna stvar na koju treba da se obrati pažnja jeste sadržaj šećera u zaslađenim gaziranim napicima, koji može da izazove skokove šećera.
Kao i kod slatke hrane, pijenje zaslađenih napitaka na prazan stomak može brzo da poveća nivo šećera u krvi, što potencijalno može da dovede do naglog pada energije, dodaje Salazar.
Masna pržena hrana
Previsok sadržaj masti u masnoj prženoj hrani (kao što su pomfrit, prženi luk i pržena piletina) može da bude previše za prazan stomak. Za početak, hrana koja je bogata mastima duže se vari.
To znači da ostaje duže u stomaku, što izaziva veću proizvodnju kiseline. Ovo može da dovede do bolova u stomaku, nelagodnosti i opštih probavnih smetnji. Hrana bogata mastima takođe smanjuje efikasnost kontrakcije donjeg ezofagealnog sfinktera, stvarajući prazninu koja rezultira refluksom, ukazuje dr Sčopis.
On napominje da je bolje kombinovati masnu hranu sa bilo kojim ugljenim hidratima, kao što su pirinač, hleb i krompir, kao i drugim skrobnim povrćem, koji deluju kao tampon.
Ove namirnice upijaju višak kiselosti, čime potencijalno sprečavaju probavne probleme koji mogu da nastanu kada jedete masnu prženu hranu, kaže dr Sčopis.
Citrusno voće i sok
Od svežeg grejpfruta do soka od narandže, citrusni proizvodi su klasični za doručak. Međutim, ako postoji istorija probavnih problema ili izuzetno osetljiv stomak, ove namirnice bi trebalo da se izbegavaju na prazan stomak.
Citrusno voće sadrži limunsku kiselinu, koja može da iritira sluzokožu probavnog trakta. Kiselost citrusnog voća takođe može da opusti donji ezofagealni sfinkter, što otvara put za refluks kiseline. Srećom, uz pravi pristup, može da se uživa u citrusima, a da se i i dalje bude u redu. Trik je u tome da se citrusno voće i napici unosi sa ugljenim hidratima, kaže dr Sčopis i dodaje da će ugljeni hidrati pomoći da upiju višak kiseline u stomaku, potencijalno olakšavajući neprijatne simptome.