Nutricionisti upozorili – Koju hranu treba izbegavati tokom praznika?
Kako se praznici približavaju, stolovi su ispunjeni hranom. Međutim, ovo može loše uticati na naše telo. Koju hranu treba izbegavati što je više moguće tokom prazničnih večera?
Ultraobrađena hrana i slatkiši
Nutricionistkinja Eva Vajthed savetuje u Njuzviku (Newsweek) da tokom praznika smanjite upotrebu ultraprerađene hrane, poput čokolade, slatkiša i čipsa, jer „naša creva ne vole takvu hranu“. On preporučuje da se biraju namirnice koje su što sličnije njihovom prirodnom obliku, prenosi Indeks (Index).
Nutricionista Šarlot Vots ističe važnost kvaliteta u odnosu na kvantitet. Kaže da je bolje jesti nekoliko kvalitetnih čokoladica nego veliku količinu jeftine čokolade. S druge strane, dijetetičar Kristin Bern ističe da povremeno uživanje u ultraprerađenoj hrani nije štetno, ali savetuje fokusiranje na hranljive namirnice poput voća, povrća, integralnih žitarica i orašastih plodova.
Velike porcije
Tokom praznika je lako preterati sa količinom hrane na tanjiru, ali stručnjaci upozoravaju na moguće posledice, kao što su nadimanje i loše varenje. Dijetetičar Nikola Ladlam-Rejne preporučuje da jedete polako, uživajući u svakom zalogaju i osluškujući signale o sitosti kako biste izbegli prejedanje. Bern ističe da vam jedenje hrane dok ne osetite sitosti omogućava da unesete neophodne hranljive materije bez nepotrebnog opterećenja za vaš probavni sistem.
Pržena hrana i ulje
Stručnjaci savetuju da se smanji ulje, a da se umesto prženja i tradicionalnog pečenja koriste zdravije metode poput parenja i pečenja na vrelom vazduhu. Povremena konzumacija pržene hrane u malim količinama ne šteti, ali preterivanje može izazvati probleme sa varenjem kao što su nadimanje i nelagodnost.
Masna hrana
Za lakše varenje birajte posne komade mesa i smanjite upotrebu dodatih masti, poput putera i margarina. Dodavanje priloga bogatih vlaknima, kao što je pire od slatkog krompira, može pomoći varenju. Iako velike količine masti mogu da opterete probavni sistem, kvalitetne masti i proteini su važni, posebno zimi, ali umerenost je ključna.
Umerenost umesto zabrana
Praznici su vreme radosti, tako da potpuno izbegavanje omiljene hrane može biti kontraproduktivno. Tamna čokolada i kuvano vino, na primer, imaju antioksidativne prednosti kada se konzumiraju umereno. Umesto da preskačete obroke ili uvedete stroga ograničenja kako biste se „sačuvali za večeru“, jedite redovno i pratite koliko se osećate siti. Savet stručnjaka je da uživate u prazničnim specijalitetima, ali pazite na kvalitet i kvantitet kako biste sačuvali balans i zdravlje varenja.