Da li je med zdraviji od šećera?
Britanski doktor Tim Spektor s King’s Collegea u Londonu objasnio je zašto zamena šećera medom neće značajno uticati na zdravlje zuba i nivo glukoze u krvi, piše Daily Mail
Prema njegovim rečima, šećer ne treba zameniti medom.
Lekar je objasnio da je jedina razlika između različitih vrsta šećera, meda i javorovog sirupa – cena.
Ovi proizvodi se uopšteno smatraju bezopasnom alternativom belom šećeru, ali ne pomažu u zaštiti zuba od karijesa niti sprečavaju dijabetes.
Spektor naglašava da je molekul šećera identičan i u običnom šećeru i u medu. Svaki od njih može uzrokovati skokove glukoze u krvi.
Povećanje koncentracije glukoze u krvi normalno je nakon jela, ali drastične fluktuacije nivoa povećavaju rizik od dijabetesa, te bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.
Lekar je dodao da kvalitetan med pomaže kod kašlja, ali umerena upotreba šećera nije „štetna“.
Muškarci ne bi trebali konzumirati više od 36 grama dodatog šećera dnevno, a žene ne bi trebale konzumirati više od 25 grama dodatog šećera dnevno.
Najpoznatiji prirodni šećeri su saharoza, glukoza, fruktoza, laktoza i maltoza.
Šta je to što trebamo dati deci i omladini čim ustanu? Odgovor će vas iznenaditi!