Visoke temperature i talas vrućina smanjili prinose, paradajz u poslednje tri nedelje žestoko poskupeo
Suša je u velikoj meri uticala na cene na pijacama i u prodavnicama
Visoke temperature i talas vrućina smanjili su prinose u poljoprivredi. Proizvođači iz okoline Čačka navode da je pre povrtara suša obrala polovinu roda paradajza. Ono što je ostalo opalo je pre zrenja. Postavlja se pitanje kako će se to odraziti na cene na pijacama i prodavnicama.
Potrošači kažu da je ponuda paradajza na pijacama dobra, ali da se cene u Beogradu ne smanjuju u odnosu na početak avgusta, dok pojedini navode da je to povrće i poskupelo.
Da je paradajz u poslednje tri nedelje znatno poskupeo potvrđuje Beograđanka koja pazari na Zemunskoj pijaci.
Ona za Euronews Srbija kaže da je do pre tri nedelje na pijaci u Zemunu paradajz koštao između 100 i 200 dinara, a da je mogao da se nađe i za 80 dinara.
Vreme je za povrće – kako da što duže sačuvate svežinu paradajza
Prema njenim rečima, sada kilogram paradjza košta između 200 i 250 dinara.
U jednom trgovinskom lancu kilogram paradajza košta oko 250 dinara, dok u drugom može da se nađe za oko 140 dinara.
Paradajz je u prvoj nedelji avgusta bio najprodavaniji u odnosu na druge vrste povrća, ali i u odnosu na voće.
Cena paradajza tada se kretala od 50 do 100 dinara po kilogramu.
Na sajtu pijace.com navodi se da se 22. avgusta cena paradajza kretala i do 200 dinara po kilogramu.
Prema podacima Veletržnice Beograd, krastavac salatni košta od 50 do 110 dinara.
Čeka nas vruća i vrlo „skupa“ jesen
U jednom maloprodajnom lancu cena je od 90 do 100 dinara, dok je u drugom 189 dinara.
I dok ne dođe sezona pravljenja zimnice krajem septembra, one domaćice koje svake godine ostavljaju zimnicu i dalje će je pripremati, dok će pojedine sačekati da izvedu računicu i sagledaju šta im se više isplati.
Iako se u prodavnicama nudi zimnica pakovana u teglama ili kanticama po uglavnom visokim cenama, na pijacama u Beogradu uvek je dobra ponuda zimnice koja takođe nije jeftina.
Tako je prošle zime za kilogram turšije na pijaci bilo potrebno izdvojiti i do 1.000 dinara po kilogramu.
Ona je, ipak, ukusnija od one u prodavnicama i sa njom nema greške.