U vodu dodajte ova tri sastojka za optimalno zdravlje mozga
Mozak, kao kontrolni centar našeg tela, zahteva stalno snabdevanje hranljivim materijama da bi funkcionisao optimalno
Dok su uravnotežena ishrana i redovno vežbanje osnova zdravlja mozga, nova istraživanja naglašavaju važnost specifičnih minerala u podršci kognitivnim funkcijama i zaštiti od bolesti.
Minerali igraju vitalnu ulogu u mnogim biohemijskim procesima u mozgu. Oni doprinose sintezi neurotransmitera, nervnom prenosu i zaštiti moždanih ćelija od oksidativnog stresa. Nedostaci određenih minerala su povezani sa povećanim rizikom od kognitivnih oštećenja i neurodegenerativnih stanja.
U nedavnom TikTok videu, neuronaučnik Robert Lav ističe važnost uključivanja tri ključna minerala u naš dnevni unos vode kako bismo poboljšali zdravlje mozga i pomogli u prevenciji Alchajmerove bolesti.
Magnezijum
Broj jedan je magnezijum, koji je kritičan mineral uključen u preko 300 enzimskih procesa u telu, uključujući i one koji se odnose na zdravlje kostiju i mozga. Lav ukazuje na istraživanja koja pokazuju da pacijenti sa Alchajmerom često imaju manjak magnezijuma.
Istraživačke studije o seciranju pacijenata sa Alchajmerovom bolešću otkrile su da je veća verovatnoća da će oni koji imaju manjak magnezijuma imati Alchajmerovu bolest, objašnjava on.
Selen
Selen je još jedan ključni mineral, koji preporučuje dr Lav.
Volim da dodajem selen u svoju vodu. Takođe volim da jedem brazilske orahe. Selen služi kao prekursor glutationa, poznatog kao glavni antioksidant u telu. Obezbeđivanje adekvatnih nivoa glutationa je od vitalnog značaja za održavanje zdravlja mozga i sprečavanje oksidativnog stresa, koji je povezan sa kognitivnim padom, dodaje on.
On sugeriše da suplementacija selena može biti korisna za mnoge ljude.
Fulvična kiselina
Treći sastojak koji je dr Lav nedavno počeo da dodaje u svoju vodu je fulvična kiselina.
Poslednje sam počeo da dodajem nedavno, to je fulvo kiselina, ovo poboljšava apsorpciju vitamina i minerala, dodaje on.
Fulvična kiselina poboljšava sposobnost tela da apsorbuje i koristi različite hranljive materije, čime podržava opšte zdravlje, uključujući funkciju mozga.