Tri najbolja izvora proteina za zdravlje srca
Kako starimo, održavanje zdravlja srca postaje sve važnije. Naš izbor ishrane igra značajnu ulogu u tome, a unos proteina je ključni faktor
Crveno meso, popularan izvor proteina, povezuje se s višim nivoima holesterola i povećanim rizikom od srčanih bolesti. Redovna konzumacija crvenog mesa može dovesti do povišenih nivoa LDL (lošeg) holesterola, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.
Dakle, ako želimo da poboljšamo zdravlje srca, ključno je pronaći zdravije alternative. Srećom, dijetetičarke Lisa Endrus i Krutika Nanavati otkrile su nekoliko odličnih opcija, koje su izvrsne za zdravlje srca i pomažu i u kontroli nivoa holesterola.
1. Škampi i školjke
Za one koji žude za plodovima mora, ali nisu raspoloženi za losos, škampi i školjke su odlična opcija.
Škampi i drugi plodovi mora dobri su za vaše srce jer sadrže selen – antioksidans koji štiti ćelije u vašem telu od oštećenja slobodnih radikala, kaže Endrus za SheFinds.
Osim toga, plodovi mora su izvor omega-3 masnih kiselina koje doprinose zdravlju srca smanjujući upale i poboljšavajući rad krvnih sudova.
Svojim niskim sadržajem kalorija i masti, škampi i školjke savršeni su za one koji vode računa o težini i traže ukusne proteinske opcije koje pomažu u snižavanju nivoa holesterola.
2. Piletina i ćuretina
Piletina i ćuretina bez kože, klasičan je izbor nemasnih proteina.
Piletina i ćuretina bez kože odlične su opcije za mršavljenje jer su nemasni proteini i sadrže manje kalorija od crvenog mesa, ističe Endrus.
Nanavati se slaže i ističe: Pileća prsa imaju nizak udeo masti i visok udeo proteina. Osim toga, ćureća prsa su takođe nemasna i bogata proteinima.
Premda imaju malo kalorija, posebno u poređenju s crvenim mesom, Andrus napominje da piletina i ćuretina svejedno sadrže vitamine B, kao što su B6 i B12, koji su potrebni za smanjenje homocisteina – kemikalije koja je povezana s bolestima srca i moždanim udarom.
3. Masna riba poput lososa
Masne ribe poput lososa i skuše izvrsna su alternativa crvenom mesu. Prema Andrus, ovi ukusni izvori proteina sadrže omega-3 masne kiseline, koje pomažu da se smanji upalu i zaštititi naše srce.
Te masnoće ne samo da podupiru zdravlje srca, već takođe doprinose mršavljenju.
Zdrave masti u hrani takođe pomažu u podsticanju osećaja sitosti, što može pomoći u mršavljenju, istakla je dijetetičarka. Nanavati zaključuje da je ovo meso „prepuno proteina“, s 22 grama po porciji od otprilike 85 grama.