Stručnjaci apeluju: Ove namirnice pod hitno izbacite iz ishrane, dokazano izazivaju rak
Stručnjaci savetuju da određenu hranu i dodatke ne jedete baš nikada, jer umnogome doprinose razvoju malignih ćelija odnosno kancera
Oni savetuju da hemikalije koje se dodaju mesu, alkohol, šećer i masti mogu povećati rizik od raka creva, dojke i jetre. I dok nije moguće izbeći svaki kancerogen – supstance koje povećavaju rizik od razvoja raka – stručnjaci tvrde da možete smanjiti rizik od raka tako što ćete isključiti određene stvari iz ishrane.
Mesne prerađevine
Kobasice, slanina, salama, čorizo, šunka, viršle – to su sve primeri prerađenog mesa koje je tretirano na način da mu se produži rok trajanja ili ostvari bolji ukus. Ovo se često radi dodavanjem hemijskih konzervansa kao što su nitrati. Kada se pojedu, nitrati mogu biti podvrgnuti reakciji koja ih pretvara u supstancu zvanu N-nitrozo hemikalije (NOC). One mogu oštetiti ćelije koje oblažu creva, organ koji obrađuje vašu hranu, što zauzvrat može dovesti do razvoja raka, objašnjava Cancer Research UK (CRUK).
Stručnjaci su toliko sigurni da prerađeno meso izaziva rak da ga Svetska zdravstvena organizacija (SZO) klasifikuje kao „kancerogen prve klase“, istog ranga kao pušenje i alkohol.
Alkohol
Konzumiranje bilo kog oblika alkohola – piva, vina ili žestokog pića povećava rizik od raka usta, gornjeg grla, larinksa, jednjaka, dojke, jetre i creva. Nutricionista Metju Lambert kaže da „kada je u pitanju alkohol, pijenje nema zdravstvene koristi“.