Ovo jelo ubije 20.000 ljudi godišnje, a i dalje je specijalitet za mnoge
U pitanju je takozvani koi pla, ili „salata“ od mlevene sirove ribe puna začinskog bilja, a samo jedan zalogaj je dovoljan da se inficirate
Tajlandska kuhinja je jedna od najpopularnijih u svetu, a restorana koji spremaju ove specijalitet ima maltene u svim velikim gradovima i na svim meridijanima.
Međutim, malo gurmana zna da postoji jedno popularno tradicionalno jelo, koje na Tajlandu godišnje ubije 20.000 ljudi i koje posle samo jednog zalogaja može izazvati rak jetre.
U pitanju je takozvani koi pla, ili „salata“ od mlevene sirove ribe puna začinskog bilja, prelivena sokom od limuna. Redovno je jedu milioni Tajlanđana, posebno u siromašnoj provinciji Isan, ali i stanovnici susednog Laosa.
Zapravo nije riba ta koja ovo jelo čini kancerogenim, već parazitski crvi metilji koji žive u njoj i koji se ne eliminišu termičkom obradom, piše Lad Bible.
Parazitima su domaćini slatkovodne ribe u slivu ogromne reke, zbog čega Isan ima najviše prijavljenih slučajeva holangiokarcinoma, ili raka žučnih kanala, po stanovniku na svetu.
Tamo se jako često u ishrani koristi sirovo „riblje brašno“, od kojeg se najčešće pravi koi pla.
Jedan od lekara sa Tajlanda Narong Kuntikeo, trenutno vodi kampanju protiv ovog omiljenog jela, jer su mu oba roditelja preminula od raka jetre nakon konzumacije koi pla.
– Ovde imamo veoma veliki zdravstveni problem. Ali niko ne zna za ovo jer oni umiru tiho, kao lišće koje pada sa drveta – rekao je hirurg agenciji Frans pres.
Ova opaka bolest je „tihi ubica“ sa jednom od najnižih stopa preživljavanja od svih karcinoma, ako se ne leči operacijom.
Izbegavajte kafu u ovom delu dana
Kuntikeo, čijim naporima su se pridružili naučnici, lekari i antropolozi, proveo je četiri godine testirajući seljane iz regiona Isan na parazite. Koristeći ultrazvučne aparate i komplete za testiranje urina, doktor je otkrio da je čak 80 odsto stanovnika pojedinih naselja progutalo smrtonosnog parazita.
On pokušava da raširi informacije o opasnom delikatesu, pa je zajedno sa lokalnim zdravstvenim radnicima i zvaničnicima osmislio školski plan i program za učenje dece o rizicima sirove hrane. Međutim, kako i sam kaže, najveći problem su stariji meštani, koje kao da nije briga.
– Oni će reći: „O, pa ima mnogo načina da se umre“. Ali ne mogu da prihvatim ovaj odgovor – kaže ovaj posvećeni lekar.
Oni koji tvrdoglavo odbijaju da promene ishranu uprkos riziku po zdravlje tvrde da kuvanje ribe, koje ubija parazite, potpuno uništava ukus.