Zbog čega nikako ne smete da podgrevate spanać?
Spanać je jedna od onih neverovatno zdravih namirnica koju smo prezirali kao mali, a koju su nas uvek terali da jedemo. Da nije bilo Popaja, možda ga nikada ne bismo ni probali, ali sada kao zreli ljudi, smo vrlo svesni prednosti i koristi koje ovo povrće ima.
Spanać sadrži velike količine vitamina i minerala, kao što su folna kiselina, vitamin A, B, C, E, gvožđe, mangan i kalijum. Takođe sadrži lutein i zeaksantin i zato je odličan borac i u borbi protiv virusa i zaraza. Ovo povrće se lako priprema i odličan je prilog uz meso i neki drugi izvor proteina, jer se lako vari i jer poboljšava ukus mesa.
Međutim, veliki broj ljudi ne zna da se spanać ne sme podgrevati. Kada se spanać zagreva, nitrati koji se nalaze u spanaću prelaze u nitrite, koji dalje prelaze u nitrozamine koji mogu biti vrlo štetni , pa čak i kancerogeni po ljudski sistem. Zato se spanać nikada ne kuva mnogo i dovoljno je samo da ga prokuvate par minuta u ključaloj vodi. Prvo kuvanje spanaća neće dovesti do ogromnog stvaranja nitrozamina, ali svako sledeće podgrevanje će povećati tu koncentraciju. Zato spanać uvek jedite hladnog posle kuvanja i uspećete da ostanete zdravi i da iskoristite sve korisne sastojke ovog neverovatnog povrća.
I. S.