Lekari savetuju: Šta treba jesti posle srčanog udara?
Možda se oni koji već imaju koronarnu arterijsku bolest (CAD ) pitaju koja je vrsta ishrane najbolja za zdravlje njihovog srca. Koju hranu treba da izaberete (ili izbegavate) ako ste imali infarkt miokarda (srčani udar), moždani udar, akutni koronarni sindrom ili anginu?
Trenutne preporuke o vrsti ishrane za osobe sa CAD
Trenutne preporuke o ishrani American Heart Association (AHA) i European Society of Cardiology (ESC) za osobe sa CAD su sledeće:
– jedite mnogo svežeg voća i povrća;
– izbegavajte zasićene masti, trans-masti i mlečne proizvode sa visokim sadržajem masti;
– jedite masnu ribu najmanje dva puta nedeljno.
Popularna ishrana koja poštuje sve ove preporuke zove se mediteranska dijeta.
Šta je mediteranska dijeta?
Ne postoji zvanična definicija mediteranske dijete. Naziv je izabran zato što plan ishrane sadrži mnoge navike ljudi koji žive u mediteranskim regionima sveta. Ovaj način ishrane uglavnom se zasniva na biljkama i ukoliko ga sledimo:
– ješćemo puno voća, povrća, mahunarki, orašastih plodova i celih žitarica;
– imaćemo umerene porcije sira, jaja i jogurta;
– možemo u svoje obroke svake nedelje da uključimo nekoliko porcija ribe, drugih morskih plodova i živine;
– možemo da uživamo u maslinovom ulju i crnom vinu u umerenim količinama.
Moguće koristi za zdravlje srca
Mediteranska ishrana ima nekoliko ključnih elemenata koji mogu biti posebno korisni za kardiovaskularni sistem:
– uključuje mnogo namirnica koje sadrže manje zasićenih masti, trans/masti, holesterola, natrijuma i dodatog šećera; međutim, ukoliko se prekomerno konzumiraju, ovi hranljivi sastojci mogu imati negativan uticaj na faktore zdravlja srca, kao što su težina, krvni pritisak i nivo šećera u krvi;
– neke od namirnica koje se najviše ističu u ovoj ishrani, poput maslinovog ulja, glavni su izvori mononezasićenih masnih kiselina zdravih za srce;
– neki hranljivi sastojci u ishrani, poput omega-3 masnih kiselina, mogu pomoći u smanjenju holesterola i triglicerida.
I. S.