Jedite ovo voće i desiće se čuda – smanjuje upale, štiti od srčanih oboljenja i dijabetesa!
Evo šta će se dogoditi u vašem telu, ako jedete šljive svaki dan.
Ovo voće je praktično za nošenje na posao ili trening, jer ne zahteva nikakvu opremu za pripremu, zasitiće vas i lako se vari.
Osim toga, šljive su izuzetno hranljive, sadrže mnogo vitamina i minerala, kao i vlakna i antioksidanse, koji štite od širokog spektra bolesti.
Ako još uvek niste uključili sveže šljive u svoju svakodnevnu ishranu, evo nekoliko razloga zašto se preporučuje da to učinite:
Sadrže mnoge hranljive materije
Više od 15 minerala i vitamina i mali broj kalorija preporučuju šljive za svakodnevnu konzumaciju. U 100 grama šljiva ima 30 kalorija, osam grama ugljenih hidrata, sedam grama šećera, jedan gram vlakana, a ima i vitamina A, B, C i K.
Pored toga, svaki plod šljive sadrži magnezijum, kalijum, fosfor, bakar i mangan.
Oni su bogati antioksidansima
Šljive su bogate antioksidansima, koji blagotvorno utiču na smanjenje upale i štite ćelije od slobodnih radikala.
Posebno su bogati polifenolima, koji pozitivno utiču na zdravlje kostiju i mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja i dijabetesa.
Neka istraživanja su pokazala da šljive sadrže dvostruko više polifenola nego što ih ima kod nektarina.
Pozitivno utiču na nivo šećera u krvi
Iako su prilično bogate ugljenim hidratima, šljive ne izazivaju značajan skok šećera u krvi.
Ovo se pripisuje njihovom potencijalu da povećaju nivoe hormona, koji igra ulogu u regulaciji šećera u krvi.
Pored toga, vlakna u šljivama mogu biti delimično odgovorna za njihov uticaj na šećer u krvi. Naime, vlakna usporavaju brzinu kojom naše telo apsorbuje ugljene hidrate posle obroka, što dovodi do postepenog povećanja šećera u krvi, ali ne i do naglog skoka šećera u krvi.
Prijatelj srca
Redovna konzumacija šljiva može pozitivno uticati na zdravlje srca. Proučavani su zbog njihovog potencijala da snize visok krvni pritisak i nivo holesterola, koji su glavni faktori rizika za srčana oboljenja.
Pozitivni efekti svežih i sušenih šljiva na faktore rizika od srčanih oboljenja verovatno su posledica velike količine vlakana, kalijuma i antioksidanata.
I. S.