Nutricionistkinja otkriva kako se treba hraniti tokom posta! Šta nije dozvoljeno?
Počeo je velikogospojinski post, a u narednim danima očekuju nas vrele letnje temperature. Na pitanja kako tokom posta ostati zdrav i kakvu hranu u tom slučaju treba jesti dala je odgovor nutricionistkinja Branka Mirković u emisiji „150 minuta“ na TV Prva.
Nutricionistkinja ističe da ishrana treba da nam se zasniva na voću i povrću, ali da nam je neophodna i masnija energija, odnosno banane, orasi, bademi, žitarice. Ona preporučuje i pšenicu, ali i druge ugljene hidrate.
Kako je sada leto, možemo lako i jednostavno da se posvetimo ishrani. Ključ je u ravnoteži i balansu, a veoma jednostavno možemo da unosimo zdravu hranu.
Izbacuje se masnoća, ali orašasti plodovi imaju prirodnu masnoću, stoga to su zdrave masti. Možemo dodati kukuruz i pasulj.
Treba voditi računa o ishrani. Hranu treba obraditi termički, sve zavisi od organizma.
Riba tokom ovog posta NIJE DOZVOLJENA, već samo ulje i vino.
Organizam se detoksikuje od smutija od voća i povrća, a važno je imati jezgrovitu ishranu.
„Jedna urma može da izbalansira šećer u toku dana, samo ne treba preterati u obrocima“, ističe Mirkovićeva i dodaje : „Hrana se brzo vari.“
Nutricionistkinja ne preporučuje ovaj post maloj deci, kao ni trudnicama ni bolesnima, ali zdravim i mladim ljudima ovakva ishrana može da pomogne, kao i da otkloni stres.
Hleb se može zameniti i žitaricama.
Što se same zdrave ishrane tiče, nutricionistkinja savetuje da unosimo škarpinu, sardele i papaline, što se ribe tiče.
Konzerve se ne preporučuju.
I. S.