Connect with us

Filmovi

70. Martovski festival: Program za petak, 31. mart

Foto: Promo

Jubilarni, 70. Martovski festival traje do 2. aprila u Domu omladine Beograda i tradicionalno predstavlja bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film.

U međunarodnom takmičarskom programu zastupljeni su svi rodovi kratkometražnog filma. Revijalni program odvija se u celinama Svetska, Regionalna i Domaća panorama, sa mnoštvom svetski, regionalnih i srpskih premijera.

Kao i svakog dana, u petak 31. marta program počinje od 13h u Centralnom holu Doma omladine Beograda razgovorima sa autorima čije filmove gledamo ove godine u takmičarskom i revijalnom programu. Medijima i publici će se predstaviti: Vera Vlajić, rediteljka, „Avanture karikature“ (Domaća panorama); Tara Gajović, rediteljka i Vida Davidović, scenaristkinja, „U ramenima“, „Vidi moje oči, vidi moje ruke, lice moje“ (kratki igrani film);  Mimi Vlaović, rediteljka, „Čuvam te“ (kratki igrani0), Marko Marković, scenarista i Martina Krivokapić, producentkinja, „9-5“ (kratki igrani film); Nenad Pržulj, reditelj, „Moj crveni film“ (dokumentarni do 50 minuta).

U okviru revijalnog programa, od 19h u Velikoj sali DOB, publika će imati priliku da prisustvuje svetskoj premijeri dokumentarnog filma „Nepobedivi um“ (Invincible Mind / 2022. / 96’ / SAD), u režiji istaknutog filmskog i televizijskog autora i pedagoga Zorana Amara, koji već dugi niz godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

U sali Amerikana DOB od 17h biće predstavljeno peto izdanje posvećeno animiranim ostvarenjima srpskih autora, koja su nastala u periodu od 1993. do 1999. godine. Izdavači su Martovski festival i Jugoslovenska Kinoteka, pokrovitelj je grad Beograd, a urednici izdanja su Božidar Zečević i Rastko Ćirić. Projekciji filmova prethodiće razgovor sa urednicima izdanja.

Austrijska revija kratkog filma biće održana od 19h u sali Amerikana DOB. U pitanju je saradnja Austrijske filmske akademije i Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove. Projekat je prvi put predstavljen 2012. godine na Međunarodnoj kulturnoj konferenciji u Beču i od tada se sprovodi svake godine. Selekcija može obuhvatiti kratke igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmove, animacije i muzičke spotove. Svake godine formira se nova selekcija koja uključuje one austrijske kratke filmove koji se kroz nagrade i uspehe na festivalima kvalifikuju za učešće na Austrijskoj filmskoj nagradi u kategoriji „Najbolji kratki film“. Odabrani filmovi kreću na jednogodišnju turneju po svetu. Ovogodišnja selekcija svoju srpsku premijeru imaće na Martovskom festivalu, u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom Beograd. Biće prikazana tri filma: „Fabiu“ (2022. / 28′), režija i scenario Stefan Langthaler; „Ženski fragmenti: Gini i Resi (Frauenfragmente: Gini und Resi  / 2020. / 43’), scenario i režija Sophie Gmeiner i „Goli muškarci u šumi“ (Nackte Männer im Wald / 2022. / 30’), režija Paul Ploberger.

U okviru pratećeg programa biće održane Radionica za debitante (mentorke Andrijana Stojković, Jovana Nikolić i Sari Volanen) i Radionica eksperimentalnog filma (mentori Milica Lapčevič, Vladimir Šojat i Andrzej Marzec), Masterklas Petra Strugara „Gluma u kratkometražnom igranom filmu“ (Klub DOB, 17- 18:30h) i predavanje Sari Volanen „Produkcija kratkih i dokumentarnih filmova u saradnji sa evropskim televizijama“ (Klub DOB, 19- 20:30h). U Centralnom holu DOB od 18h zakazane su promocije knjiga: „Ono što se vidi“ Nine Živančević (u izdanju Niškog kulturnog centra) i Trilogije Nedeljka Dragića s knjigama snimanja za šest sportskih crtaća o Vučku, u izdanju Veljka Krulčića.

Program LAUREATI MARTOVSKOG FESTIVALA, koji se održava u Jugoslovenskoj kinoteci (Sala Dinko Tucaković, Kosovska 11), od 18h prikazuje celinu „Makedonski laureati“. Uz podršku Kinoteke Severne Makedonije predstavljamo i programsku celinu makedonskih  dobitnika nagrada na Martovskom festivalu, gde su zastupljeni neki od najznačajnijih autora koji vode poreklo sa tog područja: Dimitrie Osmanli, Trajče i Stole Popov koji su imali velike uspehe na nekadašnjem Martovskom festivalu. Od 20h na programu je kombinovani filmski slot, u kojem su predstavljeni klasici, od nedavno preminulog Puriše Đorđevića, preko Vladimira Pogačića, Saše Petrovića i genijalnog kritičara Vicka Raspora, sve do još aktivnih autora različitih generacija, kao što su: Želimir Žilnik, Vlatko Gilić, Stefan Đelineo…

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

Umro glumac Rajan O’Nil

Printskrin YT

Američki glumac Rajan O’Nil umro je u 83. godini.

Glumac je umro juče, a vest je saopštio njegov sin Patrik O’Nil na Instagramu.

Rajan O’Nil se proslavio ulogama u filmovima „Ljubavna priča“ i „Beri Lindon“.

Bio je poznat i po vezi sa glumicom Farom Foset koja je umrla 2009.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu