Connect with us

Kultura

“60 godina festivala Omladina Subotica”- ovekovečeno šest decenija legendarnog subotičkog festivala

Multimedia Music, PGP RTS, Croatia Records i ZKP Slovenija objavili su zajedničko, antologijsko izdanje „60 godina festivala Omladina Subotica”, povodom šest decenija legendarnog subotičkog festivala.

Na festivalu „Omladina“ su svoje prve muzičke korake napravili mnogi autori i izvođači koji su kasnije činili okosnicu jugoslovenske pop i rok scene.

Ovaj čuveni jugoslovenski festival ugostio je mnoga značajna imena „od Alpa do Vardara“. Iz Subotice su na svoj zvezdani muzički put krenuli Kemal Monteno, Jadranka Stojaković, Kornelije Kovač, Đorđe Novković, Ivica Percl, Dalibor Brun, Josipa Lisac, Bora Đorđević ali i mnoge rok grupe:  Indexi, Lutajuća srca, Pekinška patka, Film, Piloti, Lačni Franz, KUD Idijoti, Majke, Laufer, Galija…

Festival „Omladina“ u Subotici odigrao je značajnu ulogu u razvoju pop i rok muzike na prostorima bivše Jugoslavije. Od trenutka kada sam se zainteresovao za ovaj festival, istražujući i razgovarajući sa organizatorima i učesnicima, bio sam faciniran time koliko značajnih bendova sa ovih prostora naglašava da je ovaj festival imao presudnu ulogu u razvoju i daljem toku njihovih karijera“ objašnjava urednik ovog izdanja Nenad Bošković razloge da se ovakav projekat realizuje: „Cilj mi je bio da se obeleži 6 decenija festivala i podseti na učesnike, značajna imena sa festivala i muzičara sa prostora bivše Jugoslavije koji su i sami željno iščekivali da ovo izdanje ugleda svetlost dana.

Izdanje “60 godina festivala Omladina Subotica“ je objavljeno kao boks set, unutar koga su na 7 diskova ovekovečene 142 numere ukupno 137 izvođača, hronološkim redosledom.

Urednik izdanja je Nenad Bošković, a autorski tekst za buklet antologijskog boks-seta potpisuje rok kritičar i novinar Branimir Bane Lokner.

PROMOCIJA IZDANJA „60 GODINA FESTIVALA OMLADINA SUBOTICA“ biće održana u četvrtak, 9. marta u 17h u PGP prodavnici RTS kluba.

Pored gostiju iz Zagreba i Ljubljane, Mojce Menart, Vanje Vardjana i direktora Jugoton Croatia Records Želimira Babogredca, na promociji izdanja će govoriti  Nenad Bošković, Bane Lokner, Vladimir Graić (PGP RTS) i Rodoljub Stojanović (Multimedia Music).

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Dva predavanja svetskog arhitekte u Novom Sadu

Foto: F. Petronijević

Jedan od najpoznatijih arhitekata na svetu i dobitnik Prickerove nagrade, koja predstavlja Nobelovog pandana u arhitekturi, izložba o konceptu kuhinja kroz istoriju i stručni panel o budućoj modernosti obeležiće narednih sedam dana u Novom Sadu, u okviru aktuelnog šestog Kaleidoskopa kulture.

Jedno od najvećih imena u svetu arhitekture stiže na Kaleidoskop kulture

Alehandro Aravena imenovan je počasnim međunarodnim članom Kraljevskog instituta za arhitekturu. Njegovi radovi su nagrađeni Srebrnim lavom na Venecijskom bijenalu kao i Gotengurškom nagradom za Održivost. Jedan od najpoznatijih arhitekata na svetu, Alehandro Aravena dolazi u Novi Sad tokom nedelje arhitekture Kaleidoskopa kulture, kada će 3. oktobra u Kulturnoj stanici Barka održati stručni razgovor, za šta su mesta u rekordnom roku bila popunjena.

Upravo zato, zbog neverovatnog interesovanja za posetu Alehandra Aravene, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ obezbedila je još jedan termin, u četvrtak 5. oktobra od 19 časova u Distriktu, kako bi svi zainteresovani imali priliku da prisustvuju predavanju poznatog arhitekte.

Šetnja istorijom kuhinja

U okviru nedelje arhitekture, u Distriktu, biće otvorena čak sedma izložba, koja je u sklopu ovogodišnjeg šestog Kaleidoskopa kulture, a koja će iz vrlo zanimljivog i svima poznatog ugla, prikazati kako je arhitektura u neraskidivoj vezi sa društvenim, ekonomskim, socijalnim i drugim aspektima jednog društva.

Od srednjeg veka, do danas, kuhinje su oslikavale kontekst svakog društva i menjanje trendova, efikasnosti ekonomičnosti… stoga izložba „Kuhinje [Fragmenti] – crtice iz istorije i popularne kulture”, u organizaciji Društva arhitekata Vojvodine, donosi nesvakidašnji pristup i interesantnu postavku.

Izložba će biti otvorena 7. oktobra u objektu Menza u Distriktu i trajaće do 28. oktobra.

U periodu održavanja izložbe organizovana su i kustoska vođenja kroz stambene objekte Limana koje će voditi akademik Branislav Mitrović, Dr Vladimir Kubet, Ivan Stanojev i Ilija Gubić.

Stručnjaci o budućoj modernosti grada

Kako bi trebalo da izgleda buduća modernost grada? Odgovor će ponuditi arhitekte, stručnjaci iz oblasti digitalnih tehnologija, sociolozi i drugi učesnici panela, sa ciljem sinteze inovativnih i interdisciplinarnih proučavanja urbanističkog razvoja.

Stručni panel „Buduće modernosti” održaće se 6. oktobra od 19 časova u Kulturnoj stanici Opens, u okviru nedelje arhitekture šestog Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu.

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan. Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka. Nakon nedelje arhitekture sledi poslednja nedelja ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture posvećena književnosti.

Više informacija o ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture možete pronaći na sajtu kaleidoskopkulture.com

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu