U Parizu će tokom Olimpijskih igara biti posluženo 13 miliona obroka
Tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Francuska će dočekati ceo svet, a učesnicima će poslužiti preko 13 miliona obroka.
Od doručka do večere, preko sendviča do bifea na recepciji, Pariz 2024 će nastojati da zadovolji potrebe sportista, volontera, gledalaca i medija, navedeno je na sajtu Olimpijskih igara.
U zemlji gastronomije i s obzirom na glavne klimatske i ekološke izazove u današnjem svetu, to je operativni, kulturni i ekološki izazov koji se spremaju da prihvate svi igrači uključeni u Olimpijske igre.
Organizatori Igara nameravaju da iskoriste Igre kao priliku da istaknu kako se kreativna i održiva hrana može proizvoditi na velikom međunarodnom događaju, kao što je istaknuto u „Viziji hrane“. Izazov je prvenstveno operativan: efikasno i optimalno zadovoljiti potrebe svih i omogućiti im da jedu dobro i odgovorno.
Francuska ima bogat i posvećen prehrambeni ekosistem: farmere, kuvare, zanatlije, vlasnike restorana, ugostitelje, nutricioniste, udruženja i svi su željni da im Igre omoguće da istaknu najbolje što Francuska može da ponudi.
Predstavljena olimpijska kolekcija Tima Srbija za Igre u Parizu na modnoj reviji u Olimpijskoj kući
Zbog toga su organizatori Olimpijade želeli da ih konsultuje, ne samo da bi ispitali njihovu viziju i očekivanja od ovih Igara, već i da bi saslušali njihovu stručnost kako bi definisali ambiciozne, ali i ostvarive ciljeve. U pripremi je učestvovalo 120 organizacija i 200 sportista.
Pariz 2024. podigao je ekološke i društvene ambicije sa ciljevima, strukturiranim oko šest ključnih obaveza. Ovih šest obaveza se zatim raščlanjuju na 60 podobaveza za svaku vrstu proizvoda ili usluge, uključujući: 100 odsto francusko i održivo meso, francuske mlečne proizvode, 100 odsto proizvode iz održivog ribolova, 100 odsto jaja iz slobodnog uzgoja iz Francuske.
Sportisti će se prvenstveno hraniti u Olimpijskom selu, koji će postati najveći restoran na svetu, koji će nuditi rezličite vrste kuhinja kako bi se zadovoljile nutritivne potrebe i kulturne navike 15.000 sportista iz 208 teritorija i država. Volonteri će služiti obilne obroke, uglavnom napravljene od lokalnih i sezonskih proizvoda.
Gledaoci će moći da probaju različite sendviče u Parizu, Marseju i Lionu, koje su osmislili kuvari koristeći proizvode iz francuskih regiona. Zajednički imenitelj svih njih je zdrava, gurmanska i kreativna hrana, sa više biljnih i lokalnih opcija po pristupačnim cenama, prenosi Tanjug.